Optužbe protiv predsjednika Poljske biskupske konferencije: 46 osoba pogođenih zlostavljanjem zahtijeva suspenziju

Nadbiskup Tadeusz Wojda tek je dva mjeseca na čelu Poljske biskupske konferencije. Sada ga sustižu optužbe da je nekorektno reagirao na slučajeve zlostavljanja. 

Novi predsjedavajući Poljske katoličke biskupske konferencije, nadbiskup Gdanjska Tadeusz Wojda, nalazi se pod pritiskom zbog navodnih propusta u rješavanju slučajeva zlostavljanja. U pismu objavljenom u ponedjeljak, 46 osoba koje su rekle da su pretrpjele seksualno nasilje u Katoličkoj crkvi pozvalo je da se Wojda suspendira s predsjedničke dužnosti dok se ne razjasne optužbe protiv njega.

Nadbiskup je ranije bio optužen u poljskim medijskim izvješćima da je nemarno postupao s pritužbama dviju mladih žena 2021. u svojoj biskupiji koje su tvrdile da ih je svećenik seksualno zlostavljao.

Nadbiskupija ga štiti

Glasnogovornik nadbiskupije Danzig (Gdansk), Maciej Kwiecien, već je prije nekoliko dana odbacio optužbe protiv Wojde. Biskupska konferencija potvrdila je u ponedjeljak da su članovi njezinog Stalnog vijeća primili pismo onih koji su pogođeni zlostavljanjem. Odbor će raspravljati o pitanjima postavljenim u pismu na sljedećem sastanku, prema riječima glasnogovornika oca Leszeka Gesiaka.

U pismu autori također pozivaju biskupe na susret s izaslanstvom žrtava zlostavljanja. Biskupi bi se također trebali založiti kod Svete Stolice za izmjene kanonskog prava “koje će poboljšati položaj ljudi s kojima se u Crkvi nepravedno postupa”. Na taj bi način oštećenici trebali sudjelovati u postupku kao posebna stranka.

PROČITAJTE: Skandal u Poljskoj: Svećenici organizirali razvratno druženje s muškom prostitutkom

U pismu se poziva na rano pokretanje neovisne komisije koja će istražiti slučajeve seksualnog zlostavljanja u crkvi od 1945. godine. Biskupska konferencija je takvo povjerenstvo najavila početkom 2023. godine, ali još nije imenovala njegove članove niti objavila raspored.

Poljski biskupi izabrali su Wojdu za svog čelnika u ožujku 2024., iako ga je časopis “Tygodnik Powszechny” optužio za loše ponašanje u dva slučaja zlostavljanja 2022. godine.

NAJNOVIJE!