Arheolozi u Mađarskoj otkrili povijesnu crkvu ispod teniskog terena

Arheolozi u Višegradu u Mađarskoj otkrili su povijesnu crkvu ispod teniskog terena. Smješten uz rijeku Dunav, grad Višegrad poznat je po svom dvorcu iz 13. stoljeća, povijesno kraljevskoj rezidenciji.

U nastojanju da obnove dvorac i njegovu okolicu, lokalne su vlasti prije otprilike tri godine pokrenule opsežan razvojni projekt.

Tijekom ovog projekta istraživači koji su iskapali u blizini dvorca naišli su na ostatke crkve za koju se procjenjuje da je stara 500 godina. Ovo otkriće podijelio je Mađarski nacionalni arheološki institut u objavi na Facebooku 9. svibnja.

Identificiran kao crkva Djevice Marije, ovaj franjevački samostan datira iz vremena kada ga je utemeljio mađarski kralj 1425. godine i doživio je proširenja tijekom 15. stoljeća. Višegradski renesansni razvojni program pružio je uvid u svoj povijesni značaj u zasebnoj objavi na Facebooku.

Postovi objašnjavaju kako su proces iskapanja brzo otkrili značajne elemente crkvene strukture, uključujući temelje, glavni oltar i kriptu. Međutim, postalo je očito da je nadsvođeni strop crkve podlegao vremenu, urušivši se u fragmente.

U ruševinama kripte pojavio se dokaz potencijalnog nasilnog sukoba. Arheolozi su otkrili tri tijela, za koja se vjeruje da su bili vojnici, uz puščane metke i oštećenu ploču koja se vjerojatno koristila u obrambenim svrhama kao improvizirani štit.

Propast crkve se vjerojatno dogodio nakon što je Otomansko Carstvo zauzelo Višegrad 1544. Iako su dijelovi crkve otkriveni 1980-ih, napori da se dalje istražuje bili su ometeni prisustvom teniskog terena.

Otkriće je ponovno potaknulo arheološki interes za to područje, s planovima za nastavak ispitivanja i artefakata i ruševina u sklopu šireg projekta obnove dvorca Višegrad.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!