Turska pretvorila drugu najveću crkvu u džamiju

Turska je pretvorila drugu najveću bizantsku crkvu u državi u džamiju što je zazvalo negodovanja od strane pravoslavnih kršćana.

Stotine vjernika ispunile su u petak uske ulice istanbulske četvrti Fatih kako bi čuli zvukove džuma-namaza koji su dopirali iz novootvorene Kariye džamije.

Nekad poznata kao crkva Chora, mjesto je provelo posljednjih 79 godina kao muzej. No, to je sada posljednja građevina koju je vlada Recepa Tayyipa Erdoğana ponovno pretvorila u džamiju, nakon pretvorbe Aja Sofije 2020.

Iako mnogi turski muslimani na nju gledaju kao na trijumf, Grčka pravoslavna crkva osudila ju je kao “nepromišljena odluku” koja “ismijava predanost turske vlade vjerskoj toleranciji i vjerskim slobodama”.

Prenamjena Chore najavljena je nedugo nakon Aja Sofije, ali je njezino otvaranje za molitvu odgođeno godinama zbog restauratorskih radova.

Predstava za prvu molitvu petkom u Kariyeu bila je relativno tiha u usporedbi s Ajom Sofijom, koja je privukla stotine tisuća ljudi koji su ispunili ulice s molitvenim prostirkama za blokove dalje od zgrade.

Nasuprot tome, gužva je u petak bila relativno prosječna za džamiju u jednoj od vjerski konzervativnijih četvrti Istanbula, gdje se vjernici petkom često izlijevaju na ulice.

I crkva Chora i Aja Sofija bizantske su građevine iz 4. stoljeća. Proveli su gotovo tisućljeće kao kršćanska sveta mjesta prije nego što su ih Osmanlije nakon osvajanja Konstantinopola u 15. stoljeću pretvorili u džamije.

U Aja Sofiji su mozaici Isusa i Marije nakon prenamjene prekriveni zastorima. Dok je Erdoğan obećao da će Aja Sofija ostati u potpunosti dostupna i besplatna za sve posjetitelje, Turska je od toga ranije ove godine odstupila, ponovno nametnuvši ulaznicu za turiste i prebacivši ih na višu razinu, dok je glavni kat isključivo za muslimanske vjernike.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!