Može li film Barbie biti jedna od tema na vjeronauku? Evo što misle njemački kateheti

Kada pomislite na vjeronauk, vjerojatno vam prvo na pamet padnu Biblija, Isus ili svjetske religije. Iako su ove teme važne, vjeronauk u školama hitno treba nove sadržaje, smatra Njemačko katehetsko društvo. U tu svrhu udruga je razvila ponudu “RUexpress”.

“Svi je znaju: plavu, vitku i uvijek nasmijanu lutku Barbie. Margot Robbie je 2023. ovoj ikoni dala svoje lice u istoimenom kino hitu, što je dodatno povećalo popularnost proizvoda Mattel.” Ono što na početku može zvučati kao početak filmske recenzije svjetskog kino hita “Barbie” zapravo je uvod u novi digitalni alat za vjeronauk u njemačkim školama.

Barbie na vjeronauku

RUexpress” naziv je ponude Njemačkog katehetskog saveza (DKV) koja u nastavu vjeronauka na srednjoškolskoj razini uvodi vjerojatno najpoznatiju igračku lutku na svijetu. Radno pomagalo pod naslovom “Pitanje našeg identiteta – ili: Za što sam stvoren?”, koje je objavljeno početkom veljače, nudi vjersko-edukativni pristup temi te konkretne radne prijedloge i materijale za učenje lekcija vezanih uz film i pripadajuću pjesmu “What Was I Made For? (Za što sam stvoren?)” superzvijezde Billie Eilish.

“U konačnici, film govori o identitetu i o tome zašto ste na svijetu”, odgovara vjerski pedagog Markus Tomberg, koji je jedan od pokretača “RUexpressa”. A to su nedvojbeno teme za vjeronauk. Osim toga, film je zanimljiv materijal za mlade.

“Vjeronauk mora biti suvremeniji. Mora se baviti temama koje su relevantne za naše društvo i koje se tiču ​​mladih”, nedavno je objasnio Tomberg za novine izdavačke grupe Bistumspresse. Jedini je problem što se aktualne teme gotovo ne pojavljuju u školskim udžbenicima.

Od početka godine tim od 15-ak autora svakih 14 dana izdaje nova radna pomagala, od kojih svako obrađuje neku aktualnu temu iz društva, kulture, politike, sporta ili svjetskih zbivanja te ih priprema s određenim sadržajem za vjeronauk.

Učitelji i škole koji žele koristiti “RUexpress” za vjeronauk moraju sklopiti pretplatu, koja se može otkazati na mjesečnoj bazi. “Ne možemo to učiniti besplatno, jer autori, grafika, materijal – sve to košta”, objašnjava Tomberg.

“Za vjeronauk bi bilo dobro kada bi učitelji dobili ideje za rješavanje aktualnih problema”, kaže Tomberg opisujući dosadašnje reakcije.

NAJNOVIJE!