Progon kršćana se nastavlja: Vlasti u Nikaragvi osudile 11 evanđeoskih pastora

Nikaragvansko pravosuđe osudilo je 11 evanđeoskih pastora povezanih s američkom organizacijom Mountain Gateway zbog optužbi za pranje novca. 

Za članove te organizacije sa sjedištem u Teksasu – uhićene prije dva mjeseca i držane u izolaciji bez kontakta s odvjetnicima ili članovima obitelji – sudci su izrekli kazne od 12 do 15 godina zatvora, uz novčanu kaznu od 80 milijuna dolara po osobi. Pastori su kažnjeni s gotovo milijardu USD.

Suđenje je održano iza zatvorenih vrata

O tomu je izvijestila organizacija Savez za zaštitu slobode, Adf Internacional, govoreći o “nepravilnoj” presudi donesenoj u postupku u kojemu “vlasti nisu mogle iznijeti nikakve dokaze”. Spomenuta organizacija zatražila je intervenciju Međuameričke komisije za ljudska prava kako bi se od vlasti u Managui zatražilo jamstvo poštovanja zatvorenikā tijekom njihova boravka u zatvoru.

“Nitko nije siguran od vjerskog progona u Nikaragvi i poražavajuće je vidjeti lažne optužbe, suđenja i osude ovih pastora i vođa koji su jednostavno dijelili svoju vjeru s građanima Nikaragve i služili im”, rekla je Kristina Hjelkrem, pravna savjetnica za Adf International.

Pastori su u pritvoru od prosinca 2023.

Tada je nikaragvanska nacionalna policija uhitila pastore, poništila registraciju za rad Mountain Gatewaya i zaplijenila svu imovinu u zemlji. Državni tužitelj Nikaragve također je podigao optužnice protiv tri američka državljanina: Jona Brittona Hancocka, Jacoba Brittona Hancocka i Casandre Mae Hancock, koji su služili kao misionari u Nikaragvi od 2013. Ove tri osobe nisu bile u Nikaragvi u vrijeme uhićenja ostalih pastora.

“Ovo nije ishod kojem smo se nadali i srceparajuće je znati da ljudi koje smatramo obitelji sjede u zatvoru zbog dijeljenja Evanđelja. Vjerujemo da Bog kontrolira ovu situaciju i vjerujemo da će On imati posljednju riječ o svemu ovome”, rekao je Jon Britton Hancock, osnivač i predsjednik Mountain Gatewaya.

U međuvremenu, drugu godinu zaredom, Veliki tjedan se u Nikaragvi održao bez procesija na ulicama gradova i bez Križnoga puta jer su ih vlasti zabranile. Jedini dopušteni događaji održani su unutar bogoštovnih mjesta ili u njihovim dvorištima. Četiri tisuće policajaca raspoređeno je oko crkvī u zemlji kako bi osigurali poštovanje zabrane.

NAJNOVIJE!