Glumica dobila otkaz zbog Facebook objave o homoseksualnosti

Kršćanska glumica Seyi Omeeba je dobila otkaz od strane kazališta nakon objave na Facebooku u kojoj je progovorila o homoseksualnosti.

Objavu je objavila na Facebooku 2014. godine dok je bila studentica. U njoj je napisala: “Ne vjerujem da se možete roditi gay i ne vjerujem da je homoseksualna praksa ispravna, iako je zakon ove zemlje to legalizirao, ne znači da je ispravno.”

Izašla je na vidjelo pet godina kasnije kada je dobila glavnu ulogu Celie u produkciji The Colour Purple Leicester Curvea i Birmingham Hippodrome.

Gospođica Omooba naišla je na žestoku reakciju i primila je rasističko zlostavljanje i prijetnje smrću zbog svoje glume.

Kazalište Leicester Curve Theatre ju je otpustilo nakon što je odbila povući objavu i uputiti ispriku. Također ju je odustala od njezine agencije za talente Global Artists.

Središnji londonski sud za zapošljavanje kasnije je stao na stranu kazališta i agencije za talente. U četvrtak je gospođa Justice Eady na Employment Appeal Tribunalu u Londonu potvrdila ovu raniju presudu.

Gospođica Omooba, koju podržava Kršćanski pravni centar (CLC), sada će tražiti dopuštenje za daljnju žalbu drugom najvišem sudu u Engleskoj, Prizivnom sudu.

Izvršna direktorica CLC-a Andrea Williams nazvala je najnoviju sudsku presudu “nepravednom”.

“Seyi je bila zlostavljana na rasnoj osnovi, primala je prijetnje smrću i prognana je iz svoje karijere zbog pristojnog i umjerenog izražavanja onoga što Biblija kaže o braku.

Nepravedna presuda kojom se brani njezin otkaz ne može opstati i mi ćemo ovo iznijeti Žalbenom sudu.”

Gospođica Omooba je rekla: “Odavno sam oprostila svima onima koji su htjeli uništiti moju kazališnu karijeru, ali svijetu kazališta treba reći, jasno i glasno, da je otkazivanje ljudi zbog njihovih kršćanskih uvjerenja nezakonito i pogrešno.

Kazalište mi je od početka nudilo isplatu za raskid glumačkog ugovora, a ja taj novac nisam uzela.

Ovaj slučaj govori o slobodi kršćana da zastupaju svoja uvjerenja u modernom svijetu i o istini onoga što se meni dogodilo.”

NAJNOVIJE!