Kršćani napuštaju Irak: Ovdje ne vidimo nikakvu budućnost!

Mnogi kršćani napuštaju Irak jer ne vide nikakvu budućnost u zemlji nakon godina političke nestabilnosti i progona.

Kardinal Louis Sako rekao je u izjavi na web stranici Kaldejske crkve u Iraku da je novi egzodus kršćana iz zemlje potaknut “stanjem nestabilnosti” i “nedostatkom jednakosti”.

Patrijarh najveće iračke denominacije rekao je da kršćanska manjina “bolno” pati zbog otmica i ubijanja od 2003. godine.

Kršćani su također bili mete užasnih napada i raseljeni iz njihovih domova u Mosulu i ravnici Ninive od strane Islamske države (ISIS), ali iako je Irak službeno proglasio ISIS poraženim 2017., kardinal je rekao da se prisilna obraćenja od strane ISIS-a još uvijek događaju.

Kardinal je također izvijestio o “napadima” na radna mjesta kršćana i “zapljeni njihove imovine”, prenosi Christian Today.

Veliki pad broja kršćana u 20 godina

Procjenjuje se da je prije 2003. godine u Iraku bilo oko 800.000 kršćana, no danas se vjeruje da brojka iznosi samo oko 153.000.

Kardinal Sako je rekao da je stotinjak kršćanskih obitelji nedavno napustilo Qaraqosh, u ravnici Ninive, te da se sličan egzodus događa i u drugim gradovima poput Ankawe, u regiji Kurdistana.

Kardinal je rekao da ljudi odlaze zbog zabrinutosti za budućnost i vladinog neisplaćivanja plaća mjesecima. On ne vidi ništa od strane vlade da podrži kršćane.

Matthew Barns iz Open Doorsa (ime promijenjeno iz sigurnosnih razloga), koji radi s partnerima dobrotvorne organizacije u Iraku, rekao je da mnoge kršćanske obitelji “više ne vide budućnost u vlastitoj zemlji”.

“Nakon toliko godina ratova, progona od strane ekstremista i zbog višestrukog raseljavanja nekih obitelji, oni samo žele otići i graditi svoju budućnost negdje drugdje”, rekao je.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE!