S više od 10.000 pobačaja u 2023., Irska ruši rekord

Irska je dosegla najveći broj pobačaja otkako je prekid trudnoće legaliziran u zemlji. Posljednji podaci govore o više od 10.000 pobačaja obavljenih u 2023. godini.

Carol Norman izvijestila je da su od siječnja do studenog 2023. liječnici opće prakse podnijeli zahtjeve za nadoknadu troškova za ukupno 9.218 pobačaja.

Ova brojka ne uključuje pobačaje obavljene u bolnicama, zbog čega je ukupan broj pobačaja u Irskoj prošle godine vjerojatno veći od 10.000.

Porast u zadnje dvije godine

Ova brojka je povećanje od više od 20% u odnosu na 2022., kada je u Irskoj zabilježeno 8.876 pobačaja.

Eilís Mulroy, glasnogovornica irske pro-life grupe Pro-Life Campaign, požalila se da “sada vidimo alarmantan trend u kojem je godišnja stopa pobačaja dramatično porasla od 2019., ali posebno u posljednje dvije godine”.

Prema Mulroy, “utjecaj telemedicine vjerojatno je imao veliki utjecaj na povećanje stope pobačaja”.

“Vlada ne može nastaviti zabijati glavu u pijesak i odbijati poslušati one koji imaju dobro utemeljene i praktične prijedloge o tome kako smanjiti sve veću stopu pobačaja”, zaključila je Mulroy.

Irska je 2019. omogućila pobačaj na zahtjev do dvanaest tjedana, uz trodnevno razdoblje za razmišljanje. Tijekom pandemije koronavirusa ženama je bilo dopušteno piti tablete za pobačaj kod kuće.

NAJNOVIJE!