Muslimanski seljani pretukli kršćanina u Ugandi, a zatim mu zapalili kuću

Muslimanski seljani u istočnoj Ugandi 30. siječnja pretukli su kršćanina do nesvijesti nakon što su ga vidjeli kako priprema mjesto za evangelizacijski događaj, a kasnije su mu zapalili kuću.

34-godišnji otac troje djece, Philemon Shuha, pomagao je organizirati evangelizacijski događaj na otvorenom s Titusom Waniyayeom (25) u gusto naseljenom industrijskom području 3 kilometra od sela Nabiganda, okrug Butaleja, kada je napadnut, rekao je Waniyaye.

Shuha i Waniyaye proveli su jutro 29. i 30. siječnja dijeleći pozivnice za evangelizacijski događaj. Mnogi su ljudi počeli pristizati dok su dvojica kršćana čekala ostatak svoje ekipe da im se pridruži kad su začuli galamu među nekim muslimanima.

Waniyaye je rekao da su muslimanski seljani pitali: “Zašto ste našim ljudima dijelili kršćansku literaturu? Jeste li došli da uništite islam preobraćanjem našeg naroda? Danas ne možeš proći nekažnjeno.”

“Oni su zatim zgrabili Philemona”. rekao je Waniyaye za Morning Star News. “Dovoljno dobro, bio sam malo daleko. Uplašio sam se za svoj život i tu sam pobjegao da preživim.”

Mobilizirao je grupu uglavnom kršćanskih motociklista da spase Shuhu, rekao je.

Pretučeni kršćanin je ležao u lokvi krvi

“Ubrzo smo stigli na mjesto incidenta, a napadači su pobjegli u različitim smjerovima”, rekao je Waniyaye.

“Pronašli smo Shuhu gotovo beživotnog i bez svijesti te kako leži u lokvi krvi. Imao je duboku posjekotinu na desnoj strani glave blizu uha i krv mu je tekla iz desne ruke. Nije mogao otvoriti oči.”

Doveli su ga u kršćanski zdravstveni centar u Nabigandi, gdje je dobio prvu pomoć i lijekove, a odatle ga je crkveni kombi prebacio u bolnicu u gradu Busolwe, rekao je. Iz svog bolničkog kreveta, Shuha je te noći rekaoda je uspio identificirati jednog od napadača kao Swaliki Swaleh iz Busolwe džamije.

Kasnije, malo nakon 22:30, Waniyaye je primio telefonski poziv od Shuhine supruge i rekla da joj kuća gori, rekao je.

On i drugi pokrenuli su potragu i pronašli piromana na plantaži šećerne trske, rekao je.

“Ispitivali smo ga zašto je zapalio kuću, a on je rekao da su mu muslimani dali 500.000 ugandskih šilinga [129 USD] da ode i uništi Shuhinu kuću”, rekao je Waniyaye.

Osumnjičeni je u policijskom pritvoru.

Shuhina supruga i troje djece, u dobi od 10, 7 i 5 godina, uspjeli su pobjeći neozlijeđeni i sklonili su se u zgradu svoje crkve. Shuha je još uvijek bila na bolničkoj njezi u trenutku pisanja ovog teksta.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE!