O čemu govori Knjiga proroka Habakuka?

Knjiga proroka Habakuka u biti je zapis o podužem razgovoru, kojeg su vodili prorok Habakuk i Bog.

Predmet njihovog razgovora bila je sudbina okruženja u kojem je Habakuk živio. Prorok nam ne govori gdje bi to moglo biti. To bi mogao biti propust; možda Habakuk nije očekivao da će njegovo proročanstvo pročitati nitko drugi, osim ljudi koji su znali gdje se nalaze. Ili to može biti naznaka na dvostruku namjenu proročanstva: jedno u Habakukovo vrijeme, drugo kasnije. 

Postoje neke naznake koje nam ukazuju na potencijalno vrijeme nastanka knjige. Habakuk spominje ”tvoje ljude” i ”tvoje pomazanike” (3, 13), što se vjerojatno odnosi na Izrael, Judu ili oboje, budući da su oba naroda spadali pod Božji odabrani narod. Znamo da su Judu okupirali Kaldejci tri puta: 605., 597. i 586. godine prije Krista, što je razdoblje koje opisuje 2. Kraljevima 24-25. 

Zašto je Habakuk napisao ovu knjigu?

Ova knjiga je jedina proročka knjiga za koju se zna da ju je Habakuk ostavio za kasnije naraštaje. Ne znamo je li Habakuk napisao kakva proročanstva prije ili nakon toga. Ono što znamo jest da je Bog želio Da Habakuk napiše ovo.

Bog u Habakuku 2, 2 govori sljedeće Habakuku: „Zapiši viđenje, ureži ga na pločice, da ga čitač lako čita.“ Bog je želio biti siguran da će i  Habakuk razumjeti vrijednost proročanstva i onoga što će proizići iz njega: „Jer ovo je viđenje samo za svoje vrijeme: ispunjenju teži, ne vara; ako stiže polako, čekaj, jer odista će doći i neće zakasniti!“ (Habakuk 2, 3)

Sam Habakuk je zamolio Boga neka mu otkrije kako će se proročanstvo ispuniti. U stvari, Habakuk sam poziva Boga neka intervenira, o čemu čitamo u Habakuku 1, 1-7. Postoji ”uništenje i nasilje” ondje gdje Habakuk živi. Pravda se ne nazire nigdje. ”Zakona nema nigdje”. (Habakuk 1, 4) Habakuk je zazvao Boga za pomoć zbog opačina ljudi. 

VIDI OVO: Tko su “mali proroci” i zbog čega su oni važni?

O čemu knjiga govori?

Kao odgovor na Habakukov neprestani poziv upomoć, Bog mu šalje viziju. U viziji mu govori da će urediti to da Kaldejci, nemilosrdan narod iz babilonskog carstva, napadne njegovu zemlju. (1, 5-11) Habakuk je šokiran; Kaldejci su poznati po okrutnosti. Bog zasigurno neće upotrijebiti njih kako bi kaznio Habakukove sunarodnjake? (1, 12-17)

No u viziji koju je Habakuk dobio, Bog razjašnjava da je itekako svjestan zla Kaldejaca. U Habakuku 2, 6-20 Bog proglašava da će i Kaldejci biti kažnjeni, nakon što izvrše Božju kaznu nad Izraelcima. Izgleda da je ovo uvjerilo Habakuka da je Bog svemoćan i da je uvijek u kontroli. On slavi Božju silu i vidimo u Habakuku 3, 16 da prihvaća sudbinu sebe i svoga naroda. Habakuk zaključuje s potvrdom prihvaćanja: iako će njegova zemlja patiti zbog različitih vrsta nestašica, Habakuk izjavljuje sljedeće: ”Radovat ću se u Gospodinu, uživat ću u Bogu moga spasenja”. 

Što možemo naučiti iz Knjige proroka Habakuka?

Na početku knjige vidimo da je Habakuk u muci. Nakon što Bog odgovori, Habakuk uviđa da bi rješenje mogli biti gore od problema. No on zna da je Bog u kontroli. Zbog toga ima pouzdanje u to da će izdržati poteškoće, koje mu je Bog pokazao. Habakuk 3, 13 kaže sljedeće: „Izlaziš da pomogneš narodu svojemu, da spasiš pomazanika svojega. Razbijaš sljeme kući bezbožnikovoj, otkrivaš temelj do u dno.“ Dok će Božji narod biti spašen, Njegovi neprijatelji bit će uništeni na najspektakularniji način. Čak su i ”Sunce i Mjesec ostali na svome mjestu”. (3, 11) 

Na temelju tih spoznaja, Habakuk je osjetio slobodu za slavljenje, iako je u tom trenutku oko njega i dalje postojala opačina, a stvari će biti još gore. Habakuk ovako završava svoje zapise: „Svemogući Gospodin meni je snaga. On mi daje noge kao u košute. On mi daje da hodim po visinama svojim.“

S obzirom na dubinu njegove tužaljke, na okolnosti u kojima se nalazio, na činjenicu da jedan od najgorih i najokrutnijih naroda dolazi okupirati njegovu zemlju i njegov dom, bilo kakva opasnosti i nevolja u kojoj se i sami nalazimo teško da se može mjeriti s Habakukovom. No, Habakuk je imao vjere. Pouzdao se u Boga i radovao se. Kakva prekrasna poruka! 

Autorica: Sandra Kerkum; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Biblword.net

NAJNOVIJE!