U velikim požarima u Čileu poginulo je najmanje 112 ljudi, tisuće su raseljene, a zahvatili su i crkve

Vlasti u regiji potvrdile su da je ovaj požar “najsmrtonosnija tragedija s kojom se Čile suočio u posljednjem desetljeću”. 

Ogromni šumski požari koji bjesne Čileom napreduju s različitih frontova prema naseljenim područjima, ostavljajući trag uništenja u gradovima kao što su Viña del Mar, Valparaíso, Quilpué, Villa Alemana i Limache, a svi se nalaze u regiji Valparaíso, 130 kilometara niz obalu iz Santiaga, glavnog grada Čilea.

Prema izvješćima Nacionalne službe za prevenciju i odgovor na katastrofe, požar je dosad spalio oko 12.000 domova, usmrtio 112 ljudi i pogodio oko 39.000 građana. Procjenjuje se da je požar progutao 10.700 hektara šuma i urbanih područja.

“Bili smo iznenađeni brojem smrtnih slučajeva”, rekao je čileanski kršćanski vjernik čiji dom nije bio pogođen za Evangelical Focus.

“U Čileu obično ima požara u ovo doba godine. Treba imati na umu da su mnoga urbana područja u središtu i na jugu Čilea okružena šumama”.

Najsmrtonosnija tragedija u desetljeću

Vlasti u regiji potvrdile su da je to “najsmrtonosnija tragedija s kojom se Čile suočio u posljednjem desetljeću”. Čileanski predsjednik Gabriel Boric odredio je dvodnevnu nacionalnu žalost koja počinje u ponedjeljak, 5. veljače, jer se očekuje da će broj smrtnih slučajeva “značajno porasti”.

Aktivirao se sustav hitne pomoći. Vojne snage kontrolirale su ulice kako bi se spriječio prometni kolaps i pljačkanje domova žrtava koje su smještene u skloništima, te omogućilo slobodno kretanje vozila hitne pomoći.

Pogođene crkve i kršćani

Pastor Caleb Fernandez, regionalni savjetnik ONAR-a (Nacionalnog ureda za vjerska pitanja) u regiji Valparaiso, potvrdio je da je požarom zahvaćeno 6 evanđeoskih crkava, a nekoliko pastora bespomoćno gleda svoje domove u plamenu.

Crkva Vječnog evanđelja (Miraflores), Crkva Autonomne Božje skupštine (Villa Dulce), Međunarodni kršćanski centar (Achupallas), Crkva Mount Sinai, Baptistička crkva Villa Independencia i Međunarodna korporacija za obnovu su crkve koje su pogođene.

S obzirom na ovu situaciju, pastor Fernandez je rekao da poduzimaju korake kako bi crkve koje nisu bile pogođene učinile dostupnima da prime tijela preminulih ljudi.

Crkvene denominacije poput Prezbiterijanske crkve Čilea pozvale su svoje članove da “mole za situaciju kroz koju prolazimo i otvore svoje domove ljudima u potrebi”. Također su pozvali na doniranje hrane i novca crkvama u najugroženijim regijama.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE!