Kanada odgodila eutanaziju za osobe s mentalnim bolestima

Kanadska vlada pod vodstvom premijera Justina Trudeaua odgodila je planirano proširenje eutanazije na one koji pate isključivo od mentalnih bolesti do 2027., objavili su ministar zdravstva Mark Holland i ministar pravosuđa Arif Virani.

“Slažemo se sa zaključkom do kojeg je povjerenstvo došlo da sustav u ovom trenutku nije spreman i da je potrebno više vremena”, rekao je Holland novinarima.

Nizozemska i Liberalna stranka još uvijek se u potpunosti slažu s proširenjem Medicinske pomoći umirućim (MAiD) unatoč kašnjenju. Rekao je novinarima da vlada ima “moralni imperativ” proširiti praksu na osobe s mentalnim bolestima.

Odgodu je pozdravila Koalicija za sprječavanje eutanazije, ali izvršni direktor Alex Schadenberg rekao je za LifeSiteNews da eutanaziju “treba u potpunosti ukinuti”.

“Bit ćemo aktivni na sljedećim izborima podsjećajući birače na članove parlamenta koji su prošle jeseni glasali protiv zakona C-314, zakona koji bi ukinuo eutanaziju za mentalne bolesti”, rekao je Schadenberg.

Rok je 17. ožujka za uvođenje zakona za službeno pauziranje širenja MAiD-a. Holland je rekao da će liberali ispoštovati taj rok.

Campaign Life Coalition (CLC) rekla je da Kanađani trebaju “suosjećajnu skrb, a ne ubijanje”, te je pozvala Trudeauovu saveznu vladu da trajno ukine, a ne samo odgodi, svoje planirano širenje eutanazije na one koji pate od mentalnih bolesti.

Konzervativna stranka Kanade (CPC) pod vodstvom Pierrea Poilievrea podržava pauzu, ali želi da se širenje MAiD-a potpuno odustane.

Broj Kanađana ubijenih smrtonosnom injekcijom od 2016. iznosi preko 44.958, a mnogi strahuju da bi zbog manipulacije službenim statistikama taj broj mogao biti i veći.

NAJNOVIJE!