Što nas uči knjiga o Ezri u Bibliji?

Na pitanje o imenovanju biblijske knjige koja je značajna za današnje kršćane, mnogi se neće sjetiti starozavjetne knjige o Ezri.

No ova knjiga, koja opisuje zaista nevjerojatne događaje u životu proroka Ezre, gotovo 500 godina prije Kristovog rođenja, zasigurno zaslužuje našu pažnju.

1. Zbog čega je knjiga o Ezri tako zanimljiva?

  • Ova knjiga govori o ponovnoj izgradnji jeruzalemskog hrama, koji je poznat kao Drugi hram.
  • Knjiga povezuje čak četiri starozavjetna proroka: osim samoga Ezre, knjiga govori o Jeremiji, Hagaju i Zahariji.
  • Knjiga opisuje djela čovjeka po imenu Zerubabel, koji je u Evanđelju po Mateju u Luki naveden kao predak Isusa Krista. (Matej 1, 12-13; Luka 3, 27)
  • Knjiga je isto tako vjerojatno povezana s knjigom o Esteri. Prorok Ezra je jedan od kandidata za kojeg se vjeruje da je napisao Esteru. U stvari, Ezra 4, 6 spominje veliki izazov, s kojim se susreo glavni lik, Estera.

No ono što je najvažnije, vidimo da Bog snažno djeluje u ovoj knjizi. Najprije je ”uzburkao duh perzijskog kralja Kira” (Ezra 1, 1), zbog čega je taj poganski ili nežidovski, kralj zapovjedio ponovnu izgradnju hrama i povratak blaga iz Prvoga hrama, koje je ukrao kralj Nabukodonozor. Nakon toga se dogodilo sljedeće: „Tada ustadoše glavari obitelji Jude i Benjamina, svećenici i leviti, i svi kojima je Bog potaknuo duh i krenuše graditi Dom Jahvin u Jeruzalemu.“ (Ezra 1, 5) To znači iznimno moćna manifestacija Božjega duha u velikom broju pojedinaca u, ne zaboravimo, starozavjetnom vremenu. I to nije sve.

2. O čemu govori knjiga o Ezri?

Bog je obećao povratak židovskog naroda u Jeruzalem, nakon njihovog progonstva u Babilon. Bog je i održao svoje obećanje: 70 godina nakon što je grad uništen, 586. prije Krista, Izraelci su se vratili, kao što je i prorokovano. (Ezra 2, 1) Sada kada su se vratili u Obećanu zemlju, čekao ih je zadatak obnove hrama. Knjiga o Ezri bilježi što se dogodilo prije nego što se prorok Ezra uključio, više o tome se može pročitati u knjizi o Nehemiji, kao i o njegovim osobnim doprinosima. Događaji koje on opisuje prorokovao je Jeremija, o čemu čitamo u Jeremiji 29, 10, što je činjenica koju Ezra spominje i o čemu čitamo u Ezri 1, 1. Napomena: iako je knjiga o Ezri posljednja starozavjetna povijesna knjiga, knjiga o Jeremiji je najranija knjiga u kronološkom redu.

Ezra se želio pobrinuti za to da čitatelji budu precizno obaviješteni, zbog čega uključuje nekoliko popisa imena (2, 3-58; 2, 60-61; 7, 1-5; 8, 2-14 i 10, 18-43), kao i sadržaje knjiga koje su napisali drugi (1, 2-4; 4, 11-16; 4, 17-22; 5, 7-17; 7, 12-26), kao i svitak (6, 2-5), kako bi potkrijepio ono što piše.

3. Kako se Ezra uključio?

Prema onome što piše u Ezri 7, 1-5 Ezra je bio levitski svećenik ”…književnik vješt Mojsijevu Zakonu, koji je dao Jahve, Bog Izraelov”. ”…čovjek učen o zapovijedima Gospodnjim i njegovih zakona za Izrael”. (7, 11)

Kada je perzijski kralj Darije pročitao izvješće (5, 7-17) u kojem piše da je Bog uputio kralja Kira neka obnovi jeruzalemski hram (1, 2), on dodaje upute kao podršku židovskim svećenicima (6, 7-10), koje je nastavio i Darijev unuk Artakserkso. On je izdao svećeniku Ezri pisanu uredbu, na temelju koje je on mogao povesti izraelske dragovoljce u obnovu jeruzalemskog hrama, o potrebi povratka ukradenog blaga i o dragocjenom daru: ”…i sve srebro i zlato koje skupiš po svoj pokrajini babilonskoj s dragovoljnim prinosima koje narod i svećenici prinesu za Dom svoga Boga u Jeruzalemu. Ja, kralj Artakserkso, još zapovijedam svim rizničarima s one strane Rijeke: sve što od vas zatraži svećenik Ezra, pisar Zakona Boga nebeskoga, podajte odmah najtočnije, do stotinu talenata srebra, stotinu kora pšenice, do stotinu bata vina, do stotinu bata ulja, a soli po želji”. (7, 16; 7, 21-22)

VIDI OVO: Knjiga Nehemijina: O čemu nas uči ta knjiga u Bibliji?

Prije nego što se Ezra počinje spominjati u knjizi, obnova hrama, koja je bila započeta pod vladavinom Zerubabela i drugih, 2, 2, bila je u zastoju gotovo dvadeset godina, djelomično zbog prosvjeda ”protivnika Jude i Benjamina”. (4, 1) Ti protivnici bili su Samaritanci, polovično Židovi, polovično nežidovi, koji su ostali živjeti u tom području, dok su Židovi bili prisiljeni na progonstvo. Samaritanci su prakticirali kombinaciju židovskih religijskih tradicija i poganskih praksi. Kralj Artakserkso zapovjedio je nastavak obnove hrama.

4. Što nas Ezra uči o Bogu?

Bog ispunjava svoja obećanja. Bog je rekao da će se Izraelci vratiti u Jeruzalem, kao što jesu.

Bog štiti. Putovanje u Jeruzalem bilo je dugo i opasno, no Ezru je bilo sram tražiti kralja za zaštitu. Kao što piše: „Jer bih se stidio moliti od kralja vojske i konjanika da nas štite putem od neprijatelja; izjavili smo, naprotiv, kralju: “Ruka je Boga našega ispružena da blagoslovi sve one koji ga traže; njegova snaga i gnjev njegov nad onima su koji ga ostavljaju.“ (Ezra 8, 22) Umjesto da je tražio zaštitu od kralja, Ezra traži zaštitu od Boga. Kao odgovor na to, Bog čuva Ezru i narod. (8, 23)

Bog čak i neprijatelje može upotrijebiti za ostvarivanje svojih namjera. Tri perzijska kralja napisali su upute, koje su uvelike blagoslovile Izraelce. Ovo je izazvalo čuđenje u Perziji, no kralj Artakserkso opravdao je svoju uredbu rekavši kako nije želio uzrujati Boga Židova. (7, 23) Djela ovih kraljeva koristila su Izraelcima. Bog je isto tako upotrijebio kralja Nabukodonozora, ali na štetu Izraelaca. To nam pokazuje da je Bog zaista svemoćan, Onaj koji može upotrijebiti prijatelja i neprijatelja za dobro i za ostvarivanje svoje svrhe.

5. Kakve lekcije kršćani mogu izvući iz ove knjige danas?

Osim činjenica da Bog ispunjava svoja obećanja, čuje naše molitve i da je u kontroli, posljednja dva poglavlja usmjeravaju pažnju čitatelja na Njegovu svetost, kao i na našu potrebu štovanja i iskazivanja poslušnosti prema Bogu. Bog je zapovjedio Izraelcima neka se odvoje od štovatelja idola. (9, 1-2) Nisu poslušali. Kada je Ezra saznao za ovo, bio je jako šokiran i posramljen. Dok su Zerubabel i njegova skupina poslušno odbili bilo kakvu pomoć od Samaritanaca, baš iz razloga jer se nisu smjeli miješati (4, 2-3), židovski muškarci vjenčavali su se sa strankinjama i svoje su sinove ženili za strankinje.

U 10. poglavlju Ezra i njegov narod odlučili su da ovakva pogrješna djela moraju biti ispravljena, bez obzira na moguće bolne posljedice. Strankinje, kao i djeca koju su rodile strankinje moraju otići. (10, 3) Danas će mnogi pastori i propovjednici na ovaj problem postojećeg grijeha odgovoriti odgovorom koji kaže da Bog zasigurno voli sve grješnike onakve kakvi oni jesu i očekivat će da se Bog žrtvuje i prihvati nešto što je On jasno zabranio. Ezrini Izraelci s vremenom dali su prioritet Bogu i Njegovim zapovijedima. Koliko bi kršćana danas, kada bih ih se suočilo s grijehom koji i dalje postoji u njihovim životima, na tako drastičan način u potpunosti odali štovanje Bogu, kroz pokajanje i potpuno okretanje svojih života?

Autorica: Sandra Kerkum; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Biblword.net

NAJNOVIJE!