Katolički biskup kaže da je progon kršćana u Nigeriji zapravo genocid

Biskup Wilfred Anagbe iz Nigerije podijelio je detalje o sve gorem progonu kršćana u Nigeriji, optužujući članove tamošnje vlade da su suučesnici u onome što je nazvao “genocidom” i brisanju kršćana iz zemlje.

Anagbe, koji vodi biskupiju Makurdi, upozorio je da vjeruje da bi kršćanska populacija, koja trenutačno broji preko 86 milijuna, što je otprilike polovica ukupnog nigerijskog stanovništva, mogla potpuno nestati u sljedećih nekoliko desetljeća, ako se ne poduzmu veće mjere.

Iako je nigerijsko kršćansko stanovništvo ogromno i poznato je da ima neke od najodanijih vjernika na svijetu, Anagbe je rekao da prisutnost kršćana u Nigeriji “postupno i sustavno” smanjuju radikalni islamisti kroz “ubojstva, otmice, mučenja i spaljivanja crkava.”

Samo u posljednjem desetljeću, otkako je preuzeo vodstvo svoje biskupije u nigerijskoj središnjoj državi Benue, biskup je rekao da je izgubio 160 crkava zbog napada za koje je rekao da su ih počinili radikalni pripadnici muslimanskog plemena poznatog kao Fulani, piše CNA.

Anagbe je ovaj tjedan u Washingtonu, DC, kako bi skrenuo pozornost na krizu u Nigeriji i sudjelovao na Međunarodnom samitu o vjerskim slobodama koji se održava od 30. do 31. siječnja.

Anagbe je rekao da je tijekom vremena dok je bio pastir u Makurdiju uvijek iznova morao tješiti svoje stado nakon napada. Masakri poput napada na Veliki petak u travnju 2023., u kojem su ubijena 43 katolika u osnovnoj školi, postali su uobičajeni u njegovoj biskupiji.

Biskupija Makurdi nije jedina koja trpi ove napade. Nedavno u prosincu više od 200 nigerijskih kršćana ubijeno je u seriji božićnih napada u obližnjoj državi Plateau od 23. do 25. prosinca.

Iako je u početku vjerovao da vlada samo šuti, Anagbe je rekao da sada vjeruje da dužnosnici nigerijske vlade “konkretno podržavaju, pomažu i podržavaju otmičare i ubojice”. O tome, rekao je, svjedoči činjenica da vlada nije uhitila nijednog teroristu odgovornog za brojne masakre.

NAJNOVIJE!