Papa brani smjernice Vatikana o istospolnim parovima

Papa Franjo u petak je pojasnio stajalište Vatikana o istospolnim blagoslovima, potvrđujući nedavnu deklaraciju Fiducia Supplicans i naglašavajući da “moralno savršenstvo” nije uvjet za primanje blagoslova.

Dokument od 18. prosinca 2023., koji je objavio Dikasterij za nauk vjere (DDF), dopušta neliturgijske blagoslove za istospolne parove i druge u “neregularnim situacijama”, uključujući one koji su se razveli i ponovno vjenčali.

Papa Franjo je uputio svoje primjedbe članovima vatikanskog doktrinarnog ureda, nudeći im smjernice za bavljenje pitanjima vjere, ljudskog dostojanstva i sakramentalne discipline u “suočavanju s epohalnim promjenama koje karakteriziraju naše vrijeme”.

“Namjera je ‘pastoralnih i spontanih blagoslova’ konkretno pokazati blizinu Gospodina i Crkve svima onima koji, nalazeći se u različitim situacijama, traže pomoć da nastave – ponekad i započnu – put vjere”, rekao je papa Franjo u svom obraćanju u Apostolskoj palači.

Papa je istaknuo da ti blagoslovi, koji dolaze “izvan bilo kakvog konteksta i oblika liturgijskog karaktera, ne zahtijevaju moralno savršenstvo da bi bili primljeni”.

“Kada par spontano pristupi i zatraži to, zajednica nije blagoslovljena, već jednostavno ljudi koji su to zajedno zatražili. Ne zajednica, nego ljudi; naravno uzimajući u obzir kontekst, osjetljivost, mjesta u kojima se živi i najprikladnije načine za to”, nastavio je papa, a prenosi CNA.

Franjine primjedbe dolaze usred stalne kontroverze oko dokumenta Fiducia Supplicans, koji je naišao na široku kritiku i zabrinutost usredotočenu na to kako bi mogao biti pogrešno protumačen.

NAJNOVIJE!