Papa Franjo postavio žene u službu lektora koja je bila rezervirana samo za muškarce

Papa Franjo postavio je muškarce i žene u službe lektora i kateheta u nedjelju u Vatikanu, nastavljajući praksu koju je započeo nakon svojih promjena kanonskog prava iz 2021., koje su opisane kao nastavak “obrasca odvajanja od katoličke tradicije.”

Papa Franjo je 21. siječnja postavio dvije žene za lektorice, uz sedam žena i dva muškarca za katehete. Lektori dolaze iz zemalja kao što su Jamajka, Brazil, Koreja, Čad, Trinidad i Tobago, Bolivija i Njemačka.

“Sada ste vi, postavši lektori, odnosno navjestitelji Božje riječi, pozvani surađivati ​​u ovoj primarnoj obvezi u Crkvi i stoga ćete biti ovlašteni posebnom službom, koja vas stavlja u službu vjere, koja ima svoj korijen i temelj u Božjoj Riječi“, rekao je papa Franjo lektorima tijekom obreda nagovora.

“Naviještat ćete Božju riječ u liturgijskom sabranju”, nastavio je Franjo. „Vi ćete djecu i odrasle odgajati u vjeri i voditi ih da dostojno primaju sakramente; donijet ćeš misionarski navještaj Evanđelja spasenja ljudima koji ga još ne poznaju.”

Ceremonija se održala na dan koji se naziva Nedjelja Božje riječi, naziv koji je Papa dao ovoj nedjelji u kalendaru Novus Ordo 2019.

“Braćo i sestre, neka nam nedjelja Božje riječi pomogne da se radosno vratimo izvorima naše vjere koja se rađa iz slušanja Isusa, žive Božje Riječi”, rekao je Franjo u propovijedi. „Neka nam pomogne, opterećeni riječima o Crkvi, da ponovno otkrijemo riječ života koja odjekuje u Crkvi.“

Institucija žena kao lektorica suvremena je novost koja proizlazi iz promjena crkvenog kanonskog prava pape Franje 2021. godine.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE!