Estonija protjerala poglavara Ruske pravoslavne crkve

Estonija je rekla poglavaru svojeg ogranka Ruske pravoslavne crkve da napusti zemlju, nazvavši ga prijetnjom nacionalnoj sigurnosti, izvijestio je u četvrtak estonski javni servis ERR.

Valeriju Reshetnikovu, koji je na čelu Estonske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije kao mitropolit Eugene, odbijeno je produženje njegove boravišne dozvole i morat će otići do 6. veljače, rekao je ERR, pozivajući se na glasnogovornika policije i granične straže zemlje.

Estonska vlada više je puta tražila od Reshetnikova da “prestane opravdavati režim Kremlja i vojne akcije Rusije u svojim izjavama”, ali on to nije učinio, rekao je glasnogovornik.

Ni Ruska pravoslavna crkva ni estonske vlasti nisu odmah bile dostupne za komentar, javlja Reuters.

Estonija i njeni baltički susjedi Latvija i Litva među najvjernijim su pristašama Ukrajine dok se ona bori protiv ruske invazije. Sve tri baltičke države bile su pod kontrolom Moskve desetljećima tijekom sovjetske ere, a danas su članice NATO-a i Europske unije, kojoj teži pridružiti se i Ukrajina.

U uglavnom sekularnoj Estoniji, pravoslavna crkva, koju favorizira značajna ruska manjina, najraširenija je religija, s 16% stanovništva koje joj pripada.

Etnički Rusi čine gotovo jednu četvrtinu od 1,3 milijuna stanovnika Estonije, pokazao je popis stanovništva u zemlji iz 2021.

Luteranska crkva, koju Estonci favoriziraju, nalazi se na drugom mjestu, s osam posto pripadnika stanovništva.

Ranije ovog tjedna estonska služba za unutarnju sigurnost priopćila je da je uhitila ruskog državljanina koji je profesor na Sveučilištu Tartu zbog sumnje da je špijunirao za Moskvu.

NAJNOVIJE!