Nikada nećete naći savršenog supružnika

Kada je Bog u moj život doveo čovjeka koji je sada moj suprug, željela sam ga upoznati, ali sam u isto vrijeme osjećala razočaranje.

Tijekom srednjoškolskog i fakultetskog obrazovanja, pročitala sam mnoštvo knjiga koje govore o upoznavanju, ”hodanju” i braku, koje su se nalazile u kršćanskim knjižarama.

Zbog iskustva koja su se dogodila između članova moje obitelji, osjetila sam tjeskobu u vezi pronalaska prave osobe s kojom bih mogla provesti cijeli život. Odlučila sam da muškarac, s kojim ću provesti život, mora ispunjavati svaki preduvjet, prije nego što bih ga uopće i uzela u obzir kao potencijalnog muža.

Ono što nisam uzela u obzir jest to da mogu biti previše izbirljiva. Zbog podizanja svojih mjerila previsoko, slijedila sam nestvarna i često ona koja nam društvo nameće, očekivanja. Tijekom vremena sastavila sam popis osobina muža, u vezi kojih sam se često molila.

Formula za muža

Biblija zasigurno označava neke kvalitete koje su potrebne za brak. Brak može biti samo zajednica između muškarca i žene (Postanak 2, 24), a vjernici bi trebali stupati u brak samo sa drugim vjernicima. (2. Korinćanima 6, 14) Osim ova dva preduvjeta za brak koji će odati čast i štovanje Bogu, Bog nam u vezi ostalih stvari dopušta slobodu u vezi toga s kime ćemo provesti život. Iako su mnoge knjige i članci, u kojima piše o osobinama koje bismo trebali tražiti u pobožnom mužu svakako od pomoći i mogu nam poslužiti kao vodič za donošenje mudre, cjeloživotne odluke, više sam bila usredotočena na ”formulu” nego na to da Bog vodi moj život. Problem se manifestirao kada sam suptilno počela ostale osobine i mogućnosti shvaćati kao nužno potrebno. Nije inherentno pogrješno imati preferencije u pogledu određenih kvaliteta kod supružnika. No, kada okrenemo nešto što nije jasna biblijska vodilja u nešto što moramo imati, u idol, ulazimo u opasnu zonu.

Postala sam plijen stvaranja imaginarnog muškarca u mom umu, onog za kojeg sam mislila da se želim udati za njega, no on nije postojao u stvarnosti.

Perfekcionizam do pesimizma

Bila sam slijepa u pogledu svojih nerazumnih standarda, sve dok nisam poslušala seriju propovijedi o braku Tima Kellera. Materijal iz tih propovjedi s vremenom je složen u njegovoj knjizi pod nazivom ”Značenje braka”, u kojoj je pisao o naširoko raširenom kulturološkom problemu ideje koja se zasniva na gotovo pa savršenstvu u potencijalnom supružniku.

”I žene i muškarci danas ne gledaju na brak kao na način stvaranja i doprinošenja jedno drugome i društvu, nego kao na način stvaranja osobnih životnih ciljeva”, piše on. ”Traže partnera koji će ispuniti njihove emocionalne, seksualne i duhovne žudnje. To stvara ekstremno idealiziranje, koji se preobražava u duboki pesimizam, da nikada nećemo pronaći pravu osobu za stupanje u brak”.

Čak i kao vjernici možemo upasti u ovu zamku, u koju nas naše društvo gura. Tada se počinje šuljati pesimizam, čemu sam i sama svjedočila na fakultetu kroz grube šale prema suprotnom spolu i kroz tvrdnje o cjeloživotnom celibatu: neki se šale na ove teme kako bi sakrili svoj rastući očaj, drugi su smrtno ozbiljni.

VIDI OVO: 7 znakova da je vaša veza potvrđena od Boga

Sebična žudnja za savršenim supružnikom

Kada je Bog u moj život doveo čovjeka koji je sada moj suprug, željela sam ga upoznati, ali sam u isto vrijeme osjećala razočaranje. Osim istinskih temelja, kao što su čovjek vjere koji živi svoju vjeru, nije posjedovao sve one dodatne vještine ni osobine, za koje sam smatrala da ih mora imati moj budući muž.

Duh Sveti pomogao mi otkriti da su te ostale osobine bile samo ideali. To su bile kvalitete za koje sam mislila da će pojačati moje imidž i da će mene ispuniti. Tražila sam muža zbog kojeg bih ja izgledala bolje svijetu i zbog kojeg bih se osjećala bolje u vezi same sebe. U konačnici, željela sam da me drugo palo ljudsko biće učiniti potpunom.

U ovakvom mentalnom sklopu postoji malo mjesta za ono za što je brak stvoren: prolazak, zajedno sa supružnikom, kroz životne vrhunce i doline, dok usput pomažemo jedno drugome kako bismo postali više poput Krista, dok zajedno kročimo prema raju.

Bolje žudnje

Kako me Bog nastavio učiti, počeo je okretati moje srce prema novim žudnjama, boljim žudnjama. (Psalam 37, 4) Ispočetka mi nije bilo lagano pomiriti se s činjenicom da moj suprug u konačnici neće zadovoljiti žudnju u mojoj duši, za time da budem poznata i ispunjena. No tijekom vremena, to je postalo oslobađajuće. Ovo sam počela shvaćati kao poziv da slobodno volim svoga muža, a da me usput ne ugrožavaju njegove nesavršenosti, kao i poziv na buđenje snažnijih osjećaja i nada u mome srcu, za nevjerojatno zadovoljavajućim životom, koji neće završiti u raju.

Danas sam probuđena, u poniznosti i zahvalna na tome što mi Bog nije dao neke stvari, u vezi kojih sam se molila da ih moj muž posjeduje.

Ono što je još više zadivljujuće jest to što mi je Bog u mužu dao prekrasne stvari, za koje nikada nisam mislila da ću moliti. U svojoj mudrosti i dobroti, Bog mi je dao muža koji je drugačiji od muža za kojeg sam zamišljala da ću se udati, ali koji je nevjerojatno bolji za mene na svaki mogući način. Naše prednosti i nedostaci se razlikuju i pomažu nam kako bismo postali bolji nego što smo bili kao pojedinci.

Prijatelji samci koji žele pronaći supružnika, razmišljajte i molite za one kvalitete koje želite vidjeti u supružniku. Nema ničega lošega u tome što se nadate za to da vaš potencijalni suprug posjedovati određene osobine ili zanimacije. No molite u svome srcu da vas Bog otvori za plan, kojeg On ima za vas. Zamolite Ga neka vam otkrije i neka promijeni bilo kakvo nestvarno ili nezdravo očekivanje. Molite molitvu psalmista: „Pokaži mi, Jahve, svoje putove, nauči me svojim stazama!“ (Psalam 25, 4) Molite za to da Bog bude blago vašega srca.

Ako je brak stvoren kako bi bio nagovještaj nebeskih stvarnosti, to znači da se i naša očekivanja trebaju uskladiti s time. Nagovještaji i siluete su same po sebi oblici, ali nisu ništa u usporedbi sa živopisnim, žarkim bojama s jasnim detaljima. Čekamo dok se naše sjene ispune životom neoštećenim zlom i raspadanjem, na svitanju vječnosti: na gozbi Jaganjčevoj. (Otkrivenje 19, 6-9)

Autorica: Kirsten Franze; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Thegospelcoalition.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Thegospelcoalition.org koje vrijedi za Novizivot.net.

NAJNOVIJE!