Katolička nadbiskupija u Kazahstanu zabranila blagoslov istospolnih parova te poziva papu na opoziv istoga

Katolička nadbiskupija na čelu s msgr. dr. Tomašom Petom, nadbiskupom metropolitom Svete Marije u Astani (Kazahstan) zabranila je blagoslov istospolnih parova i poziva papu na opoziv dokumenta Fidicua supplicians.

Izjavu prenosimo u cijelosti s portala Vjera i djela:

“Izjava Nadbiskupije Svete Marije u Astani o Izjavi Fiducia supplicans koju je objavio Dikasterij za učenje vjere, a odobrio papa Franjo 18. prosinca 2023.

Proglašena svrha navedene Izjave Svete Stolice jest dopustiti „mogućnost blagoslova parova u neredovitim stanjima i istospolnih parova“ (Predgovor u dokument). Istodobno dokument ustrajava na tome da se takvi blagoslovi obavljaju, a „da se njihovo stanje službeno ne potvrdi ili da se na bilo koji način mijenja trajno učenje Crkve o ženidbi“.

Činjenica da dokument ne daje dopuštenje za „vjenčanje“ jednospolnih parova ne bi trebala zaslijepiti pastire i vjernike o velikoj obmani i zlu koje se krije u samom dopuštanju blagoslova parova u neredovitim stanjima i jednospolnih parova. Takvo blagoslivljanje izravno i ozbiljno proturječi Božjoj Objavi i neprekinutoj, dvotisućljetnoj nauci i praksi Katoličke Crkve. Blagoslivljati par u neredovitom stanju i jednospolni par ozbiljna je zloraba Svetoga Imena Božjega, jer se ono time zaziva na službenu grješnu zajednicu preljuba ili homoseksualnoga čina.

S takvim blagoslovom Katolička Crkva postaje propagandist bezbožne “rodne ideologije”

Stoga niti jedan, čak ni najljepši iskaz sadržan u ovoj Izjavi Svete Stolice ne može umanjiti dalekosežne i razorne posljedice koje proistječu iz nastojanja da se ozakone takvi blagoslovi. S takvim blagoslivljanjem Katolička Crkva postaje, ako ne u teoriji, onda u praksi, propagandist globalne bezbožne „rodne ideologije“.

Kao nasljednici apostolâ i vjerni svojoj svečanoj prisezi na biskupskom posvećenju da ćemo „čuvati poklad vjere u čistoći i cjelovitosti, prema Predaji koja se uvijek i posvuda obdržava u Crkvi od vremena apostolâ”, mi, ohrabrujući ih, svećenicima i vjernicima Nadbiskupije Svete Marije u Astani zabranjujemo obavljati ili primati bilo kakav oblik blagoslova parova u neredovitom stanju i jednospolnih parova. Samo se po sebi razumije da svaki iskreno skrušeni pokornik, s čvrstom nakanom da više ne griješi i da okonča svoju javno grješno stanje (kao što su primjerice suživot izvan crkvene ženidbe i zajednica osoba istoga spola) može primiti blagoslov.

S iskrenom bratskom ljubavlju obraćamo se s dužnim poštovanjem papi Franji koji – dopuštajući blagoslov parova u neredovitom stanju i jednospolnih parova – „ne hodi ravno, po istini Evanđelja“ (usp. Galaćanima 2, 14), da posudimo riječi kojima je sveti Pavao apostol javno opominjao prvoga Papu u Antiohiji. Stoga, u duhu biskupske kolegijalnosti, molimo papu Franju da opozove dopuštenje blagoslova parova u neredovitim stanjima i jednospolnih parova, kako bi Katolička Crkva mogla nedvosmisleno sjati kao „stup i uporište istine“ (Prva Timoteju 3, 15) za sve one koji iskreno žele upoznati volju Božju i ispunjavajući je doći u život vječni.”

Astana, 19. prosinca 2023.

+ Tomaš Peta, nadbiskup metropolit Nadbiskupije Svete Marije u Astani

+ Athanasius Schneider, pomoćni biskup Nadbiskupije Svete Marije u Astani

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE!