Njemačka poštanska marka za Božić: “Danas vam se rodio Spasitelj”

Crkva svetog Kristofora u Berlinu bila je 21. studenoga domaćin službene prezentacije božićne prigodne poštanske marke koju izdaje njemačko Ministarstvo financija.

Ove godine prikazuje poruku anđela iz Evanđelja po Luki, poglavlje 2, stih 10: “Danas vam se rodio Spasitelj”.

Markica stoji 1,25 eura, od čega 40 centi ide za potporu socijalnoj koheziji i posebno će podržati rad Savezne udruge neovisnih organizacija socijalne skrbi.

Biblijski tekst

Biblijski tekst kaže: „No anđeo im reče: “Ne bojte se! Evo javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj – Krist, Gospodin. I evo vam znaka: naći ćete novorođenče povijeno gdje leži u jaslama. I odjednom se anđelu pridruži silna nebeska vojska hvaleći Boga i govoreći: “Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovima”. (Luka 2,10-14)

Ministarstvo financija je na svojoj web stranici objasnilo da “Spasitelj – etimološki znači ‘onaj koji iscjeljuje, ozdravlja’; u religijskom jeziku, izraz se koristi u odnosu na Isusa Krista kao ekvivalent ‘Spasitelja’ i ‘Otkupitelja’.

“Bog se približava ljudima u prostoru i vremenu”

Opis Joachuma Ochela, iz glavne Protestantske evanđeoske crkve Njemačke (EKD) dodaje: “Bog se približava ljudima u prostoru i vremenu te ih susreće u Isusu Kristu od krvi i mesa – to je otajstvo Božića, koje ne može biti zaključno razmatran teološki, opjevan glazbeno i umjetnički kroz prostore i vrijeme”.

Dizajn poštanske marke izradio je nexd iz Düsseldorfa. Marka je dostupna na prodajnim mjestima Deutsche Post AG od 2. studenog 2023., piše Evangelical Focus.

Božićna marka njemačke pošte za 2021. temeljila se na stihu: “Ne boj se”.

NAJNOVIJE!