Švicarska postavila novi rekord u “izlasku katolika” iz Crkve

Dosad najveći broj katolika službeno se odvojio od Crkve u Švicarskoj 2022. godine, prema novim brojkama objavljenim ovog tjedna.

Švicarski institut za pastoralnu sociologiju (SPI) u St. Gallenu izvijestio je 30. listopada da je 34.561 osoba ispisana iz crkvenih matičnih knjiga prošle godine, što je više od prethodnog rekorda od 34.182 postavljenog 2021. godine, prenosi Pillar. To u postocima znači da je Crkvu u Švicarskoj napustilo je 1,3% katolika, koji sada čine oko 33% ukupne populacije.

SPI je predvidio da će se nastaviti postavljati novi godišnji rekordi, potaknuti krizom zlostavljanja koja je zahvatila švicarsku Crkvu u rujnu.

Istraživači su 12. rujna objavili pilot studiju o zlostavljanju u švicarskoj Katoličkoj Crkvi, dokumentirajući 1002 slučaja svećeničkog zlostavljanja od 1950. godine.

“Ugled Katoličke Crkve pogoršao se posljednjih tjedana i mjeseci”, rekao je SPI. “Izvještaj o povijesti seksualnog zlostavljanja u okruženju Rimokatoličke crkve u Švicarskoj i njegova recepcija u medijima i javnosti uvelike su potkopali povjerenje u Crkvu.”

Nadalje, SPI dodaje: “Govori se o sustavnom prikrivanju slučajeva, zaštiti agresora, a ne žrtava, a još uvijek lebde druge optužbe. Sve to narušava vjerodostojnost Crkve i možemo očekivati ​​da će se broj ljudi koji izlaze iz Crkve nastaviti povećavati.”

Brojke pokazuju da je 2022. u Katoličku Crkvu u Švicarskoj ušlo 1080 osoba. Iako je to porast u odnosu na 2021., kada ih je ušlo 910, to znači da na svaku osobu koja uđe u Crkvu izađu 32 osobe.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE!