Švicarski biskup ukorio je svećenstvo nakon viralne snimke žene koja ‘koncelebrira’ na misi

Video koji prikazuje dva svećenika kako slave misu sa švicarskom laikinjom za oltarom rezultirao je formalnim ukorom župnika od strane biskupa Josepha Bonnemaina iz Chura u Švicarskoj, ali neće biti kanonskog postupka.

“Pažljivo istraživanje predmeta pokazalo je da nije bilo ozbiljnih liturgijskih prekršaja u ovoj službi, čija bi procjena bila rezervirana za vatikanski Dikasterij za nauk vjere”, stoji u zajedničkoj izjavi od 8. rujna među čijim je potpisnicima bio i Bonnemain . “Stoga, prema kanonskom pravu, nije potreban nikakav kazneni postupak.”

“Međutim, u ovoj su službi zanemareni važni liturgijski propisi koji obvezuju cijelu Crkvu”, dodaje se u priopćenju. “Biskup stoga ne može izbjeći izdavanje službene opomene svećenicima koji su u to uključeni.”

Zajednička izjava stigla je od biskupije Chur, rimokatoličke župe Svetog Martina.

Misom u kolovozu 2022. u biskupiji Chur obilježeno je umirovljenje Monike Schmid, dugogodišnje de facto upraviteljice župe. Video s mise prikazuje Schmid kako se pojavljuje kako bi koncelebrirala euharistiju sa svećenicima.

Schmid je molila modificiranu verziju molitve posvete na svojoj oproštajnoj misi, jer odlazi iz župe. Njoj se pridružila još jedna žena, dva svećenika i đakon – koji je nosio štolu duginih boja.

U zajedničkom priopćenju ističe se da je ispraćaj bio široko medijski popraćen.

U nastavku pogledajte kako je izgledao ovaj događaj.

Nakon kontroverze oko videa, Schmid je zanijekala da su njezini postupci predstavljali pokušaj koncelebracije na misi ili da su bili provokativni. Priznala je da kao žena ne može valjano slaviti euharistiju kao što to čine zaređeni katolički svećenici.

Kanon 907. crkvenog kanonskog prava izričito zabranjuje da bilo tko, osim svećenika, izgovara riječi posvete. “U euharistijskom slavlju đakoni i laici ne smiju moliti molitve, osobito euharistijske molitve, niti činiti radnje za koje je ovlašten svećenik.”

“Dana 15. kolovoza 2023. biskup Joseph Maria Bonnemain izdao je odgovarajuće upozorenje za pet odgovornih osoba tijekom detaljnih osobnih razgovora u očekivanju da se ove pogreške neće ponoviti u budućnosti”, stoji u priopćenju.

Istodobno, u priopćenju biskupije stoji da je Bonnemain “izrazio svoje povjerenje svim uključenim župnicima i zahvalio im na predanom pastoralnom radu za dobro naroda”.

NAJNOVIJE!