Papa Franjo pozvao budiste, muslimane i šamane da promiču svoje religije tijekom događaja u Mongoliji

Govoreći u sklopu ekumenskog skupa tijekom svog putovanja u Mongoliju, papa Franjo citirao je budističke tekstove, tvrdeći da “svaka vjerska institucija” ima “pravo slobodno izražavati ono što jest i u što vjeruje”.

Pozvao je okupljene nekatoličke vjerske vođe da promiču vlastite religije, rekavši:

“Kao predani sljedbenici naših duhovnih učitelja i vjerni upravitelji njihovih učenja, uvijek budimo spremni ponuditi ljepotu tih učenja onima koje svakodnevno susrećemo kao prijatelje i suputnike na našem putovanju. Neka bude tako, jer u pluralističkom društvu posvećenom demokratskim vrijednostima, kakvo je Mongolija, svaka vjerska institucija, propisno priznata od strane civilnih vlasti, ima dužnost, a iznad svega pravo, slobodno izraziti ono što jest i u što vjeruje, na način koji poštuje savjest drugih i imajući u vidu veće dobro svih.”

Papin susret s mongolskim religijama

Papini komentari došli su u sklopu njegova govora u nedjelju ujutro, upućenog budističkim, šintoističkim, šamanskim, židovskim, muslimanskim i raznim kršćanskim vjerskim vođama. Ekumensko okupljanje održalo se tijekom Papinog kratkog putovanja u Mongoliju, naciju sa snažnom budističkom većinom i manje od 1500 katolika.

Papa se pridružio dvanaestorici drugih vođa na događaju, tijekom kojeg su održani govori koji promiču vjerski dijalog i suživot.

Papa Franjo se predstavio kao “brat u vjeri onima koji vjeruju u Krista, i kao brat svima vama u ime naše zajedničke vjerske potrage i našeg članstva u jednoj ljudskoj obitelji”, prenosi LifeSiteNews.

Iznio je svoje viđenje vjere okupljenih vjerskih vođa, rekavši da se “društveni značaj naših vjerskih tradicija može mjeriti mjerom u kojoj smo sposobni živjeti u skladu s drugim hodočasnicima na ovoj zemlji i možemo poticati taj sklad u mjestima gdje živimo.”

Franjo je citirao određene rečenice iz Budine zbirke izreka “Dhammapada” te misli nizozemskog pisca i katoličkog kritičara Sorena Kierkegaarda i Ghandija.

“Religije su pozvane ponuditi svijetu ovaj sklad”, rekao je Franjo, dodajući da se na ekumenskom događaju okupljeni vođe “sastaju zajedno kao ponizni nasljednici drevnih škola mudrosti”.

Pozvao je “sve” da “istražuju i cijene” “veliku baštinu mudrosti” koja se nalazi u “raznim religijama” Azije. Među deset aspekata mongolske kulture, koje je hvalio kao dio “velike baštine”, papa Franjo je uključio “zdrav odnos prema tradiciji, unatoč iskušenjima konzumerizma”, što je odjeknulo njegovom pohvalom i odobravanjem brojnih tradicionalnih nošnji izloženih u čast njegova posjeta.

Papa je također osudio miješanje “vjerskih uvjerenja i nasilja, svetosti i ugnjetavanja, vjerskih tradicija i sektaštva”.

Slijedom toga, izrazio je poziv da pluralizam religija djeluje u društvu, navodeći da je to i “dužnost” i “pravo”.

NAJNOVIJE!