Maloljetnici u dobi od 12 do 18 godina čine 8 posto svih operacija promjene spola

Između 2016. i 2020., gotovo 8% svih operacija promjene spola obavljeno je na maloljetnim pacijentima u dobi od 12 do 18 godina, pokazuje istraživanje objavljeno u Journal of the American Medical Association.

Tijekom tog razdoblja, oko 3678 djece podvrgnuto je ovim operacijama, a voditelj istraživanja bio je dr. Jason D. Wright sa Sveučilišta Columbia College of Physicians and Surgeons.

Većina tih operacija uključivala je zahvate na dojkama i prsima, kao što su uklanjanje zdravih dojki kod pacijentica ili dodavanje umjetnih dojki kod muških pacijenata kako bi se olakšala promjena spola. Više od 87% mladih pacijenata, što iznosi oko 3.215 osoba, prošlo je kroz ove operacije.

Što se tiče genitalnih operacija, koje uključuju zamjenu zdravih spolnih organa umjetnima koji odgovaraju suprotnom spolu, bile su rjeđe, ali su ipak izvedene na više od 11% pacijenata u dobi od 12 do 18 godina, što je približno 405 djece.

Dodatnih 350 pacijenata u toj dobi, što čini više od 9,5% pacijenata, prošlo je kroz druge estetske operacije kako bi olakšali svoju promjenu spola.

Postoji razlika između mlađih i starijih pacijenata

Napomenuto je da postoji razlika između mlađih i starijih pacijenata u vrsti operacija koje su primili. Mlađi pacijenti su češće prolazili kroz operacije dojke i prsnog koša, dok su stariji pacijenti češće bili podvrgnuti operacijama genitalija.

Istraživanje nije precizno navelo koliko pacijenata je do operacije napunilo 18 godina, a koliko ih je još bilo maloljetno.

Pitanje promjene spola za djecu u pubertetu izaziva duboku zabrinutost. Jay Richards, direktor Centra za život, religiju i obitelj, izražava zabrinutost zbog eksperimentalnih operacija na najmanje nekoliko tisuća američkih maloljetnika.

Europske zemlje ograničavaju operacije promjene spola za maloljetnike

Richards primjećuje da mnoge europske zemlje već ograničavaju takve operacije i upotrebu lijekova za maloljetnike zbog bojazni od nepovratnih posljedica, posebice kod maloljetnika koji nisu u mogućnosti donijeti informirani pristanak.

Richards tvrdi da većina djece koja se suočavaju s pitanjima vezanim uz promjenu spola žele rješenja koja im donose najmanje štete, a ne radikalne kirurške intervencije za liječenje psiholoških poteškoća koje možda nisu dovoljno razumjeli.

Iako više od 20 država u SAD-u donosi zakone koji ograničavaju operacije promjene spola kod maloljetnih osoba i primjenu lijekova za transrodne osobe, suočavaju se s pravnim izazovima aktivista za prava transrodnih osoba.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE!