Žene u Ukrajini održale simbolično vjenčanje kako bi ukazale na kršenje prava LGBT osoba

Dvije žene održale su simbolično vjenčanje u Harkivu u Ukrajini u znak protesta protiv pravne nejednakosti istospolnih partnera.

Alina Shevchenko, pripadnica oružanih snaga Ukrajine od 2015., udala se za svog partnera Stanislavu Petlytsiu, LGBTQ aktivistu, u sklopu Kharkiv Pridea, javlja Kyiv Independent.

Vjenčanje je započelo u matičnom uredu u Kharkivu, a ceremonija je slijedila ukrajinske svadbene tradicije, poput posipanja laticama, rižom i novčićima, bacanja buketa i fotografiranja s gostima.

Shevchenko, koja ima vojni čin satnice, rekla je da su i ostali vojnici s kojima se bori svjesni njezine seksualne orijentacije te da su znali za njezine planove.

“Vjerojatno sam se već svima pohvalila prstenom i svojim statusom”, rekla je za LGBT Military, ukrajinsku nevladinu organizaciju koja se zalaže za homoseksualne pripadnike oružanih snaga.

“Vrlo nam je važno da imamo istu pravnu zaštitu naše obitelji i sigurnosna jamstva od države kakvu imaju heteroseksualni parovi”, rekao je Ševčenko.

Žene u Ukrajini simbolično vjenčanje
Foto: KharkivPride

Peticija za legalizaciju istospolnih zajednica

Zastupnica Ina Sovsun, koja je dio političke frakcije Holosa, podnijela je u ožujku nacrt zakona o legalizaciji istospolnih partnerstava.

“Prije nekoliko mjeseci Ukrajinci su podnijeli peticiju predsjedniku Volodimiru Zelenskom da legalizira istospolne brakove, a on je naredio vladi da razmotri legalizaciju istospolnih zajednica.

Prema njezinim riječima, 56 posto Ukrajinaca slaže se da bi LGBT parovi trebali imati pravo na civilno partnerstvo.

Ona tvrdi da je homofobija u ukrajinskom društvu “talog ruskog i sovjetskog utjecaja” koji treba odbaciti. Ukrajinska država ne priznaje istospolne brakove niti građanske zajednice.

Od početka rata ovo je pitanje postalo hitno za istospolne parove u kojima su jedan ili oba partnera u vojsci, piše Kyiv Independent.

Dok vojnici ginu u ratu, one se bore za LGBT prava. Nama ovo nije primjereno, nimalo potrebno u situaciji u kojoj se država nalazi, niti normalno!

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE!