Molitva za poniznost

Molitva za poniznost nadahnut će vas da Božje potrebe i potrebe bližnjih stavite iznad svojih. 

Dragi Gospodine, “biti u pravu” puno je zabavnije nego biti ponižen. Znam da se opireš oholima, ali daješ milost poniznima – i posljednja stvar na svijetu koju želim je iskusiti Tvoj otpor; stoga se danas ponižavam pred Tobom. Donesi slavu sebi, dok me vraćaš na put evanđelja.

Gospodine, svojim si nas primjerom i naputkom poučio da budemo krotki i ponizni. Daj mi milost kroz cijeli život da u svakoj misli, riječi i djelu nasljedujem Tvoju krotkost i poniznost. Umrtvi u meni svako sjeme oholosti; daj mi da osjetim da sam ništa i da nemam ništa, i da ne zaslužujem ništa … nego da živim od Tvoje milosti.

Oprosti mi što pokušavam opravdati svoju hladnokrvnost i samopravednost. Oprosti mi što uživam u pomisli da sam uvijek u pravu, ionako to nije uvijek tako. Pomozi da ne izgovorim nijednu riječ koja bi mogla težiti mojoj vlastitoj hvali. Neka moje uši i moje srce budu uvijek zatvoreni za pohvale od ljudi.

Gospodine, ne živim kako bih trebao. Ne volim Te svim srcem i umom i snagom. Ne ljubim bližnjega kao samoga sebe. Grešnik sam kojem je potrebna preobrazba i djelovanje Tvoga Duha. Molim Te da mi ponovno pokažeš kako voljeti druge onako kako Ti voliš mene; da mi daš milost da iskusim vodstvo i ljubav Tvoga Duha. Amen!

Molitva za ponizno srce

Nebeski Oče, priznajem da je moja prirodna tendencija prema ponosu u njegovim brojnim maskama. Oduvijek sam želio pokazati drugima da sam samouvjeren, a sada počinjem shvaćati da zapravo pokazujem ponos u obliku sebičnosti i samougađanja. Oprosti mi, jer shvaćam da sam se oslanjao na sebe za sve što mi je potrebno umjesto da povjerim svoj život u Tvoje ruke.

Oče, sada vidim da sam hranio svoju staru grešnu narav, umjesto da sam dopustio svom novom životu u Kristu da se razvija.

Oče, živim u ovom smrtnom tijelu i imam pogrešiv um, ali želim snagom Duha biti obučen u poniznost. Sada vidim da snaga za ovo dolazi samo od Tebe, a ne, kao što sam mislio, od mog pokušaja da se ponašam ponizno pred drugim ljudima. Promijeni me i nauči me podložiti se Tvom djelovanju. Amen.

Biblijski stihovi o poniznosti

Bog se oholima protivi, a poniznima daruje milost. Ponizite se dakle pod snažnom rukom Božjom da vas uzvisi u pravo vrijeme. (1. Pretrova 5, 5-6)

S ohološću dolazi sramota, a u poniznih je mudrost. (Mudre izreke 11, 2)

Ponizite se pred Gospodinom i on će vas uzvisiti! (Jakovljeva 4, 10)

U svoj poniznosti i blagosti, sa strpljenjem, podnosite jedni druge u ljubavi. (Efežanima 4, 2)

NAJNOVIJE!