Najsvetiji muslimanski grad pogodila snažna oluja: Vjetar obarao hodočasnike i nosio ih sa sobom

Najsvetiji muslimanski grad Meku zahvatila je snažna oluja koja je uzrokovala rušenje teških metalnih konstrukcija pod utjecajem jakog vjetra.

Dok su hodočasnici nastojali obići Ćabu, veliku crnu kocku prema kojoj se okreću svi muslimani prilikom molitve, munja je pogodila vrh zvonika hotela Fairmont Makkah Clock Royal Tower.

Olujni vjetrovi, brzine veće od 80 kilometara na sat, donijeli su ovu nesreću, izjavio je Hussein al-Qahtani, glasnogovornik Nacionalnog centra za meteorologiju, kako prenosi France 24.

Uvjeti su podsjetili na oluju iz 2015. godine koja je dovela do rušenja krana na Velikoj džamiji, pri čemu je više od stotinu ljudi izgubilo živote, a stotine ih je ozlijeđeno, dodao je Qahtani. Trenutno nema izvješća o žrtvama uslijed ovog nevremena u utorak.

Snimke koje su dijelili stanovnici Meke na društvenim mrežama prikazuju hodočasnike ispred Velike džamije kako se bore s vjetrom koji ih obara i nosi sa sobom. Impresivne videosnimke prikazuju ljude koji traže zaklon dok ih naleti vjetra nose i preokreću. Ulice su poplavljene, a automobili plutaju.

“Prizor je bio izuzetno zastrašujući”, izjavio je Mohammed, stanovnik Meke, koji je u trenutku oluje bio u kupovini namirnica. “Sve se dogodilo brzo, čim je počela jaka kiša.”

Yusuf, drugi stanovnik, napomenuo je da su jaki vjetrovi u Meki tipični za kolovoz, ali da je oluja u utorak bila najgora koju pamti.

Meteorološki centar je izdao upozorenje za nove oluje koje se očekuju u srijedu, donoseći sa sobom obilnu kišu, snažan vjetar i grmljavinu u regiji Meka i širom zapadne Saudijske Arabije.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE!