Izraelska policija spriječila tisuće kršćana da proslave Kristovo preobraženje na planini Tabor

Izraelska policija spriječila je tisuće pravoslavnih kršćana da proslave blagdan Preobraženja na planini Tabor krajem prošlog tjedna unatoč prethodnoj koordinaciji s vlastima koja je već bila završena.

“Prije dva tjedna dobili smo jasne odgovore u kojima je rečeno da nećemo imati problema”, rekao je za Haaretz Basim Asfur, predsjednik Vijeća pravoslavne kršćanske zajednice Nazaret.

Prema njegovom iskazu, općina i lokalna policija su se dogovorili da budu domaćini događaja iako je bio otkazan prošle godine. “Nije bilo naznaka da će planina biti zatvorena u petak navečer i subotu ujutro zbog sigurnosnih problema povezanih s velikim brojem ljudi”, rekao je.

Oko 3.000 pravoslavnih hodočasnika je vraćeno

Procjenjuje se da je oko 3000 kršćanskih domaćih i međunarodnih hodočasnika—iz zemalja kao što su Grčka, Rumunjska i Srbija—vraćeno nakon što su izraelske vatrogasne i spasilačke službe u četvrtak obavijestile policiju da nisu u mogućnosti odobriti ovo veće okupljanje u Grčkoj pravoslavnoj crkvi zbog nesigurnim uvjetima, uključujući vijugavu uzlaznu cestu koja vodi do crkve na vrhu planine.

Kršćanska tradicija smatra da je planina Tabor mjesto gdje je Isus Krist vodio trojicu apostola, Petra, Jakova i Ivana prije nego što se preobrazio pred njima, otkrivajući svoje božanstvo Svojim licem sjajnim poput sunca, Njegovom odjećom koja je postala bijela poput snijega te Mojsijem i Ilijom koji su se pojavili i razgovarali s Njim. (Vidi: Mt 17,1-9 ).

Rimokatolička Crkva i Grčka Pravoslavna crkva nalaze se na vrhu planine. Dok katolici slave Preobraženje 6. kolovoza, prema grčkom kalendaru ono se slavi od 18. do 19. kolovoza.

“Ovo je nečuven i potpuno nepotreban skandal koji ozbiljno šteti Izraelu u očima kršćanskog svijeta”, rekao je Eyal Betzer, čelnik Regionalnog vijeća Jezreel Valley, za portal Ynet.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE!