Čovjek poslao 1200 kompleta za samoubojstvo diljem svijeta, najmanje 21 osoba je umrla

Kenneth Law, 57, iz Mississauge, blizu Toronta, Kanada, pod istragom je zbog niza smrti uslijed samoubojstva povezanih s otrovnim tvarima koje je slao poštom ljudima diljem svijeta.

Uhićen je u svibnju, a u Kanadi je optužen po dvije točke za savjetovanje ili pomaganje u samoubojstvu. Također ga istražuju policijske snage u Velikoj Britaniji, SAD-u, Italiji i Novom Zelandu.

Samoubojstvo poštom

G. Law, bivši kuhar, navodno je nudio natrijev nitrit, smrtonosnu tvar, kao i druge metode za samoubojstvo na sada nepostojećim web stranicama pod nazivom “Imtime Cuisine” i “Escape Mode”. Smatra se da je više od 1200 paketa naručeno s ovih web stranica i isporučeno ljudima u 40 zemalja diljem svijeta.

Gospodin Law prvi je put privukao pozornost javnosti i vlasti nakon istrage koju su provele novine The Times u travnju 2023. Prvotno su ga povezivale s četiri smrti, ali sada se taj broj popeo na najmanje 21 moguću žrtvu, od kojih je najmlađa imala 17 godina.

Mnogi roditelji navodnih žrtava kategorički su osudili ono što je za njihovu djecu zakon omogućio.

Čovjek koji se igra Boga

Smrt 22-godišnjeg Toma Parfetta, nakon što je uzeo natrijev nitrit, potaknula je istragu The Timesa. Njegov otac David je rekao: “Imate čovjeka koji se igra Boga sa životima drugih ljudi, bezobzirno se igra Boga”.

Roditelji djece koja su pristupila sličnim web stranicama, ne nužno povezanima s Lawom, s velikim zanimanjem prate njegov slučaj.

Catherine Adenekan, britanska majka, progovorila je o internetskim forumima o samoubojstvima nakon smrti svog djeteta. Rekla je :“Ono što je on (navodno) učinio jedna je od najgorih stvari koje možete učiniti. Međutim, temeljni uzrok problema su [forumi za samoubojstva], a to je način na koji prodavači poput Lawa dobivaju svoje kupce”.

Implikacije rezultata ispitivanja

Mnoge različite skupine s velikim će zanimanjem promatrati rezultat Lawova suđenja. Roditelji njegovih navodnih žrtava nadaju se da će to biti presedan koji će pomoći u sprječavanju foruma za samoubojstvo i prodaje otrova na internetu.

S druge strane stvari, australski aktivist dr. Philip Nitschke nada se da će suđenje povećati pristup potpomognutom samoubojstvu. Poznat kao “Elon Musk potpomognutog samoubojstva”, dr. Nitschke je rekao da im je “[Law’s] pomogao da postignu svoje ciljeve. S velikim zanimanjem pratimo ovo suđenje”.

Lawovo sljedeće pojavljivanje pred sudom je 25. kolovoza 2023.

NAJNOVIJE!