Dramatično upozorenje znanstvenika: Ledeno doba će okovati Europu, a oceani će potopiti ovaj kontinent

Prema procjenama znanstvenika koji budno prate klimatske promjene ledeno doba bi moglo okovati Europu, a oceani potopiti dijelove SAD-a.

Ovo ljeto svjedočimo visokim temperaturama, jakim olujama i velikim klimatskim promjenama. Znanstvenike zabrinjavaju najavljene još veće promjene koje se događaju gotovo svakodnevno, piše USA Today.

Prema najnovijim istraživanjima, postoji pet takozvanih “točaka preokreta”. Stoga bi najavljene promjene mogle krenuti već u skoroj budućnosti.

Antarktički i grenlandski ledeni pokrivači počet će se topiti. To će dodatno uzrokovati porast razine oceana diljem svijeta za nekoliko centimetara. To se očekuje za 100 godina na Antarktici i za 300 na Grenlandu.

Struje Atlantskog oceana mogle bi zaustaviti i promijeniti klimu u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama

Struje koje pokreću toplu i hladnu vodu mogle bi se zaustaviti. Studije to nazivaju “nepovratnim prijelazom”, a moglo bi se dogoditi već 2025. godine. To bi moglo izazvati velike posljedice na klimu, posebice ledeno doba u Europi i porast razine mora na istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država, što bi uzrokovalo veliki potop.

Amazonska šuma bi mogla uvenuti

Amazonska šuma mogla bi se pretvoriti iz bujne tropske šume u suhu savanu. Ugljični dioksid bi se smanjio i manje bi vrsta živjelo. Navodno bi se to moglo dogoditi 2039. godine.

Šumski požari bi pretvorili šume u travnjake. To bi najviše pogodilo Sjevernu Ameriku, a moglo bi se dogoditi do 2100. godine.

Koraljni grebeni mogli bi se “skuhati” u oceanima

Temperatura oceana bi “skuhala” i ubila koralje. To bi dodatno uzrokovalo smanjenje podvodnog života, a moglo bi se dogoditi već početkom 2030. godine.

“Poziv na akciju”

Anthony Leiserovitz, direktor Yaleovog programa za komunikaciju o klimatskim promjenama, tvrdi da nada nije izgubljena, već “poziva na akciju”. Kaže da “odustajanje nije rješenje”.

“Nije kao da padamo s ruba svijeta. Još uvijek možemo napraviti veliku razliku i svaka desetinka stupnja se računa “, rekao je.

NAJNOVIJE!