6 situacija u kojima Bog odbija odgovoriti na molitvu

Svaki kršćanin kojeg poznajem želi da njegove molitve budu uslišane. Ipak, postoje situacije u kojima Bog odbija odgovoriti na molitvu.

Osjećate li ikada da Bog ne odgovara na vaše molitve?

Jedan poznanik me prije nekoliko dana pitao: “Koliko dugo trebam moliti ako me Bog nastavi ignorirati?”

Može se činiti da vas Bog ignorira kada ne odgovori na vaše molitve onako kako se nadate. Ali Biblija nam nudi uvid u to zašto bi se moglo činiti da Bog šuti.

6 situacija u kojima Bog odbija odgovoriti na molitvu

1. Može biti da nisi Božje dijete

Ovo može zvučati očito ili čak okrutno, ali Bog nema obvezu odgovoriti na molitve nevjernika. On može odgovoriti, ali se nije obvezao na to.

Jedina molitva za koju nevjernik može biti siguran da će Bog odgovoriti – i to odmah – je molitva za prihvaćanje Njegovog Sina kao Spasitelja.

2. Postoji nepriznati grijeh

David je rekao: “Da sam u srcu na zlo mislio, ne bi uslišio Gospod.” (Psalam 66, 18). Čista i ponizna srca trebamo doći pred Boga. Ali često imamo problema s nekim lakozavodljivim grijehom kojeg se ne želimo riješiti. Mislimo da je on zanemariv, ali NIŠTA ne smije stajati između Boga i nas.

Postoje li područja vašeg života koja trebate ispovjediti Bogu? Nemojte više čekati – učinite to sada.

3. Molimo se za vlastitu sebičnu korist

“Žudite, a nemate; ubijate i hlepite, a ne možete postići; borite se i ratujete. Nemate jer ne ištete. Ištete, a ne primate jer rđavo ištete: da u pohotama svojim potratite.” (Jakovljeva 4, 2-3)

Jedna od prepreka Božjoj pomoći u našim životima jest sebična molitva. Možemo se moliti Bogu cijeli dan, ali ako je to za našu sebičnu korist, Njegov će blagoslov izostati.

Razmotrite svoje nedavne molitvene zahtjeve. Jeste li sebično tražili za osobnu korist? Promijenite cilj svojih molitava tako da uvijek budu nesebični.

4. Zanemarujemo svoju obitelj

Biblija kaže: “Tako i vi, muževi, obazrivo živite sa svojim ženama, kao sa slabijim spolom, te im iskazujte čast kao subaštinicima milosti Života da ne spriječite svojih molitava.” (1 Petrova 3, 7)

Način na koji se odnosimo prema onima oko nas, osobito prema našim supružnicima i članovima obitelji, odredit će hoće li Bog uslišati naše molitve ili ne. Ako ne poštujemo druge, čak i one koji to ne zaslužuju, Bog neće poštovati naše molitve.

Trebate li se ispričati svom supružniku ili obitelji zbog toga kako ste se nedavno ponašali prema njima ili zbog riječi koje ste izgovorili u ljutnji?

5. Molimo se za svoju, a ne Božju volju

“I ovo je pouzdanje koje imamo u njega: ako što ištemo po volji njegovoj, uslišava nas. I znamo li da nas uslišava u svemu što ištemo, znamo da već imamo što smo od njega iskali.” (1. Ivanova 5, 14-15)

Božja volja razlikuje se od ljudske volje. Moramo se svakodnevno hraniti Božjom Riječi i dopustiti Bogu da preobrazi naše misli kako bismo mogli biti ljudi čije molitve odražavaju Božju volju, a ne našu vlastitu.

PROČITAJTE: Kako prepoznati Božju volju?

Pavao je napisao: “Ne suobličujte se ovomu svijetu, nego se preobrazujte obnavljanjem svoje pameti da mognete razabirati što je volja Božja, što li je dobro, Bogu milo, savršeno.” (Rimljanima 12, 2)

6. Zanemarujemo govoriti protiv nepravde

Biblija kaže da bismo trebali dati svoj glas nepravdi: “Otvaraj usta svoja za nijemoga i za pravo sviju nesretnika što propadaju.” (Mudre izreke 31, 8)

Pravda godi Božjem srcu. Važan stih iz Biblije koji treba zapamtiti je Mihej 6, 8: “Objavljeno ti je, čovječe, što je dobro, što Jahve traži od tebe: samo činiti pravicu, milosrđe ljubiti i smjerno sa svojim Bogom hoditi.”

Bog ne želi naša plitka djela pravednosti ako nismo zainteresirani donijeti pravdu siromašnima, zauzeti se za slomljene i osloboditi potlačene.

Trebali bismo govoriti protiv nepravde u našoj vladi i sustavima za provođenje zakona. Trebamo govoriti protiv raznih ideologija koje su protivne Božjoj Riječi.

Također, Biblija kaže: “Znati dakle dobro činiti, a ne činiti – grijeh je.” (Jakovljeva 4, 17)

NAJNOVIJE!