Što je to “Danielova molitva” i kako možemo moliti poput njega?

Danielova molitva nalazi se u njegovoj knjizi u Starom zavjetu. Što je točno molio i kako možemo moliti poput njega, donosimo u nastavku.

U svijetu ispunjenom neizvjesnošću i kaosom, često je vjera koja daje nam nadu. Jedan takav primjer nepokolebljive vjere nalazimo u životu Daniela, čovjeka koji je, unatoč ogromnim izazovima i protivljenju, odlučio moliti se i pouzdati se u Božju moć.

Danielova priča je ona koja odjekuje među vjernicima kroz generacije, podsjećajući nas na snagu koja se može pronaći u molitvi.

Kroz svoju nepokolebljivu predanost Bogu i dosljednu komunikaciju s Njim, Daniel nije samo našao milost u Božjim očima, već je iskusio Božje čudesne intervencije u svom životu.

Danielova molitva

O Danielovom životu možemo čitati u njegovim vlastitim spisima u Knjizi proroka Daniela i također u Ezekielu 14, 14; 20 i 28, 3. Nakon što je Nabukodonozor, kralj Babilona, ​​opkolio Jeruzalem, odabrao je mlade ljude između Hebreja, koji su bili lijepi i pokazivali sklonost učenju, da budu obučeni na način Babilonaca. Nakon njihove trogodišnje obuke, bit će stavljeni u kraljevu službu (Daniel 1, 1-6). Daniel, čije ime znači “Bog je moj sudac”, i njegova tri zemljaka iz Judeje izabrani su i dobili su nova imena. Danijel je postao “Baltazar”.

PROČITAJTE: 4 izvrsne lekcije o molitvi koje možemo naučiti od proroka Daniela

Danielova molitva se nalazi u Danielu 9, 4-19 .

Ja se moljah Jahvi, Bogu svome, priznavajući: “Ah, Gospodine moj, Bože veliki i strahoviti, koji čuvaš Savez i naklonost onima koji tebe ljube i čuvaju zapovijedi tvoje! Mi sagriješismo, mi bezakonje počinismo, zlo učinismo, odmetnusmo se i udaljismo od zapovijedi i naredaba tvojih. Nismo slušali sluge tvoje, proroke koji govorahu u tvoje ime našim kraljevima, našim knezovima, našim očevima, svemu puku zemlje. U tebe je, Gospodine, pravednost, a u nas stid na obrazu, kao u ovaj dan, u nas Judejaca, Jeruzalemaca, svega Izraela, blizu i daleko, u svim zemljama kuda si ih rastjerao zbog nevjernosti kojom ti se iznevjeriše.
Jahve, stid na obraz nama, našim kraljevima, našim knezovima, našim očevima, jer sagriješismo protiv tebe! U Gospoda je Boga našega smilovanje i oproštenje jer smo se odmetnuli od njega i nismo slušali glas Jahve, Boga našega, da slijedimo njegove zakone što nam ih dade po svojim slugama, prorocima.
Sav je Izrael prestupio Zakon tvoj, odmetnuo se ne slušajući tvoj glas. Zato se na nas izlila kletva i prokletstvo, kako je zapisano u Zakonu Mojsija, sluge Božjega – jer sagriješismo protiv Njega.
Izvršio je prijetnje kojima je zaprijetio nama i sucima koji su nam sudili: svalio je na nas tešku nesreću te se ne dogodi pod nebom što se dogodi u Jeruzalemu.
Sva ova nesreća, kao što je zapisano u Zakonu Mojsijevu, došla je na nas, a mi nismo umilostivili lice Jahve, Boga svojega: nismo se obratili od svojih bezakonja pa da prionemo uz istinu tvoju. Jahve je bdio nad nesrećom, on je dovede na nas. Jer je pravedan Jahve, Bog naš, u svim djelima koja učini, a mi nismo slušali glas njegov.”

U nastavku ćemo raščlaniti što se događa u svakom od ovih stihova.

Daniel 9, 4-6

Daniel se moli Bogu. On priznaje da Bog ispunjava svoja obećanja onima koji slušaju njegove zapovijedi. Zatim prelazi na ispovijed. Iako Biblija nikada ne pokazuje da je Daniel ikada učinio nešto loše (jedna od rijetkih naizgled bezgrešnih osoba), Daniel se ne prikazuje kao besprijekoran. Daniel priznaje da on, zajedno sa svojim narodom, nije slušao Boga. Bog je poslao proroke da ih upozore na njihovu nadolazeću budućnost. Nisu slušali. No, Bog je izabrao Daniela da bude jedan od njegovih proroka.

Daniel 9, 7-14

Daniel priznaje posljedice Izraelova grijeha. Budući da su griješili, Bog ih je raspršio. One u sjevernom kraljevstvu raselila je Asirija, a one u južnom kraljevstvu Babilon.

Daniel 9, 15-19

Ovdje se Daniel prisjeća da iako su strane sile poput Egipta preuzele Izrael u prošlosti, Bog je čuo vapaje svog naroda. Na kraju je Bog uvijek popustio i smilovao se svome narodu, izvodeći ga iz ropstva. Daniel moli Boga da odvrati svoj gnjev i iskaže milost svome narodu. On Ga podsjeća da je Izrael njegov izabrani narod.

Kako možemo moliti poput Daniela?

Daniel, pravednik Božji, tražio je Boga žarkom molitvom i prošnjom. Kada molimo poput njega, priznajemo svoju potpunu ovisnost o Bogu.

Ako Danielovu molitvu raščlanimo na točke, to izgleda ovako:

1. Bože, evo kako si se djelovao u prošlosti …

2. Bože, evo kako sam ja zabrljao …

3. Bože, ti si me upozorio na posljedice grijeha …

4. Bože, dok doživljavam ove posljedice, zazivam Tvoje milosrđe …

U našim molitvama predajemo Bogu se kajemo jer nismo slijedili Njegovu volju, iznosimo Mu vlastite želje i molimo za Njegovu volju, dopuštajući Duhu Svetom da vodi naše riječi i posreduje u našu korist.

Moliti poput Daniela zahtijeva upornost i ustrajnost, jer će nas neprijatelj nastojati obeshrabriti i odvratiti nam pažnju. Ali moramo nastaviti, s nepokolebljivom vjerom i pouzdanjem u snagu Duha Svetoga, znajući da naše molitve nisu uzaludne.

NAJNOVIJE!