Crkvene vlasti u Italiji su odlučile suspendirati kumove i kume s krštenja i krizmi

Crkvene vlasti u Italiji, točnije na Siciliji, privremeno su odlučile suspendirati kumove i kume s krštenja i krizmi. Razlog? Tradicija kumstva, kažu, postala je društveni običaj u kojem je dimenzija vjere jedva vidljiva.

Zabrana vrijedi sve do listopada 2024. godine. U nastavku donosimo sve o tome zašto se u Italiji ukidaju kumstva na krštenju.

Zabrana odnosno suspenzija kumova i kuma proglašena je u Cataniji, drugom najvećem gradu Sicilije, gradu jake katoličke povijesti smještenom podno aktivnog vulkana Etne. A ta se povijesna tradicija, zaključio je tamošnji nadbiskup Salvatore Gristina, izvitoperila.

Argumentirao je da u današnjem društveno-crkvenom kontekstu Catanije, oni koje obitelji izabiru da budu kumovi često ne zadovoljavaju potrebne uvjete propisane za tu ulogu. Pogotovo s obzirom na “neregularnu obiteljsku situaciju tolikog broja ljudi,” prenijela je svojedobno Katolička novinska agencija.

VIDI OVO: Je li krštenje neophodno za spasenje?

Institucija kumstva je izgubila duhovnu važnost

Konkretnije, kako je pisao New York Times, crkveni dužnosnici su zaključili kako je ta nekada esencijalna institucija kuma ili kume izgubila svu duhovnu važnost.

Kumstvo je za obitelji postala prilika za umrežavanje kojom pokušavaju poboljšati svoju poziciju, osigurati si darove ili pak uspostaviti veze od kojih bi mogle imati koristi. Primjerice s lokalnim moćnicima koji imaju desetke kumčadi.

Institucija kume ili kuma je, kažu nadalje, spala na sekularni običaj između rođaka ili susjeda, od kojih mnogi nisu istinski vjernici ili pak žive u grijehu. Ili pak je svedena samo na metodu učvršćivanja obiteljskih, a ponekad i mafijaških veza.

Naime, talijanski tužitelji su znali pratiti “trag kumstva” kako bi mapirali utjecaj mafijaških bosova. Svećenici su znali dobivati i prijetnje kojima ih se htjelo prisiliti da pristanu na to da kum ili kuma postanu “duhovno upitni likovi”, piše portal Putni kofer.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE!