4 pitanja koja si trebate postaviti prije nego kupite pametni telefon svom djetetu

Nakon što jednom date svome djetetu pametni telefon, postoji velika mogućnost da ga nikada nećete uzeti. Postavite si ova pitanja prije nego to učinite!

Kršćanski roditelji trebaju biti svjesni da njihova Bogom dana odgovornost znači da se ne trebaju prilagođavati ovome svijetu. (Rimljanima 12, 2) Ovo se odnosi i na obrasce korištenja tehnologije. Kada našoj djeci dajemo pametne telefone, otvaramo ih za svijet koji je prepun opasnosti i iskušenja. Ne bismo trebali podizati vatrozid koji u potpunosti izolira djecu, ali trebamo biti mudri.

Koja je ”prava dob”? Ovo je nezgodno pitanje za roditelje. Nakon što jednom date svome djetetu pametni telefon, postoji velika mogućnost da ga nikada nećete uzeti. Prije nego što se odlučite na ovo, evo nekih pitanja o kojima treba razmisliti.

1. Treba li zaista pametni telefon vašem djetetu?

U posljednjim godinama, naše razmišljanje zamagljeno je promjenjivim pristupom tehnologiji. Običavali smo razmišljati o tehnologiji kao o alatu, sada o tehnologiji razmišljamo kao i izvoru zabave. Iako djeca mogu pristupiti različitim funkcijama i mogućnostima pametnih telefona, no uglavnom ih koriste za igranje igara i uživanje u multimedijskom sadržaju. Čak i prije dolaska pametnih telefona, djeca su imala dovoljno izvora zabave. Zato jedno od pitanja, koja si roditelji trebaju postaviti, glasi: „Je li potrebno da moje dijete ima pametni telefon?“

Većina roditelja potvrđuju da djeca trebaju provoditi više vremena vani na otvorenom, uživajući u prirodi, družeći se s prijateljima, umjesto da ih okupira zaslon telefona. No čak se i dogovor s prijateljima obavlja putem slanja poruka na pametnom telefonu; takav je život u 21. stoljeću. Iz tog razloga postavljanje prethodnog pitanja može biti od velike koristi.

2. Je li dijete dovoljno zrelo za pametni telefon?

Prije nego što svom tinejdžeru date ključeve od automobila, htjet ćete vidjeti je li on spreman i zna li voziti. Ono što je potrebno jest odlazak u autoškolu, dobivanje vozačke dozvole i pokazivanje da je mladić ili djevojka od 18 godina spremna. Kada govorimo o pametnim telefonima, stvari nisu puno drugačije. Pametni telefon je vrijedan, moćan uređaj i može biti iznimno destruktivan.

VIDI OVO: Kontrolira li vas vaš pametni telefon? Dobro otvorite oči!

Odluke koje donesete u mladoj dobi djeteta, neizbježno će utjecati na dijete u njegovom kasnijem životu. Prije nego što svome djetetu date pametni telefon, postavite si pitanja: „Je li moje dijete dovoljno zrelo da može odvratiti pogled od neželjenih slika i poruka, koje se prikazuju na zaslonu? Je li dijete dovoljno disciplinirano da može najprije završiti svoj domaći uradak prije nego što uzme pametni telefon u ruke?“

Vi poznajete vaše dijete bolje od bilo koga drugoga. Donesite iskrenu, trijeznu odluku. Posjeduje li vaše dijete dovoljno zrelosti za posjedovanje pametnog telefona?

3. Jeste li spremni voditi određene razgovore unaprijed s vašim djetetom?

Ono što je od kritične važnosti jest da roditelj zna ispravno komunicirati sa svojim djetetom. Kada se radi o pametnom telefonu, prirodno je da će dijete najprije vidjeti prednosti korištenja, a ne nedostatke. Vaša je odgovornost kao roditelja, reći djetetu koje su vrijednosti vaše obitelji. Razgovarajte sa svojim djetetom, onda kada smatrate da je dovoljno zrelo i spremno za dobivanje pametnog telefona. Naznačite vaše zabrinutosti. Bez obzira na užurbani stil života, potrudite se pronaći dovoljno vremena za razgovor. Što više razgovarate sa svojim djetetom to bolje. Ovo se posebno odnosi na rane godine života djeteta, kada se dijete najviše oblikuje.

Takvi razgovori zahtijevaju vašu namjeru i vrijeme, no takvi razgovori mogu biti veliki blagoslov. Kao što Biblija uči: „Poslušaj, sine moj, pouku oca svoga i ne odbacuj naputka svoje majke! Jer će ti biti ljupki vijenac na glavi i ogrlica oko tvoga vrata.“ (Izreke 1, 8-9) Razgovori o pametnim telefonima pružit će vam mogućnost za razgovor o drugim temama od kritične važnosti, kao što su grijeh, iskušenje, samokontrola i idolopoklonstvo. Nemojte odbacivati takve prilike.

4. Jeste li i sami dobar uzor u pogledu navika vezanih za tehnologiju?

Moj prijatelj se šali o svome ocu, koji je običavao govoriti: „Čini ono što ti kažem, ne ono što ja činim.“ Roditelji se mogu izvući s ovakvim dvostrukim standardom određeno vrijeme, no s vremenom to će nam se vratiti kao bumerang. Mnogima od nas je jasno da i sami provodimo previše vremena na našim pametnim telefonima, a naša djeca to opažaju.

Postajemo li i sami plijen istih stvari u vezi kojih smo zabrinuti za našu djecu? U našem tehnologijom ispunjenom svijetu, postoje stvari za koje ćemo trebati koristiti naše pametne telefone, ali u vezi kojih stvari možemo smanjiti upotrebu istih?

Apostol Pavao dao je naputak Timoteju koji glasi: „Nitko neka ne prezire tvoje mladosti, nego budi uzor vjernicima u riječi, u vladanju, u ljubavi, u vjeri, u čistoći.“ (1. Timoteju 4, 12) Slično tomu, od ključne je važnosti da kršćanski roditelji postave pobožan primjer za svoju djecu. Kada i sami mudro koristimo tehnologiju, to nam može biti od dugoročne koristi, jer će nam pomoći da je i naša djeca tako koriste.

Pametni telefon zasigurno može pomoći da vaše dijete raste u milosrđu i spoznaji Krista. No pametni telefon također može otvoriti vrata grijehu, iskušenjima i lošim navikama. Posjedovanje pametnog telefona jest privilegija, a ne potreba. Nemojte se bojati pitati druge roditelje, koji su već prošli kroz isto, za savjet.

Iako je ova tema nezgodna, pristupimo joj oprezno i mudro, tražeći uvid odozgor. (Jakovljeva 1, 5)

Autor: Daniel Stegeman; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Thegospelcoalition.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala thegospelcoalition.org koje vrijedi za novizivot.net.

NAJNOVIJE!