Poderao je i zapalio Kuran ispred džamije u Švedskoj: Policija je uhitila dvojicu muškaraca

Švedska policija uhitila je mladića iračkog porijekla koji je jučer poderao i zapalio Kuran ispred glavne džamije u Stockholmu.

Incident je odmah izazvao oštre reakcije u Ankari, koja je taj čin nazvala kukavičkim i nedopustivim. Kuran je spaljen manje od dva tjedna uoči summita NATO-a na kojem će se razmatrati kandidatura Švedske za članstvo u tom Savezu.

Nekoliko stotina ljudi gledalo je kako dvojica mladića tijekom prosvjeda ispred džamije cijepaju Kuran, brišu cipele otkinutim stranicama, a potom muslimansku svetu knjigu mažu komadićima slanine prije nego što je zapale.

VIDI OVO: Što Kuran govori o Isusu?

Policija je uhitila dvojicu muškaraca. Jedan je organizator paljenja Kurana kojeg se sumnjiči za izazivanje mržnje prema nacionalnim skupinama i kršenje zabrane paljenja vatre na otvorenom, dok je još jedna osoba privedena jer ga je pokušala pogoditi kamenom.

Organizator je identificiran kao Salwan Momika koji se zalaže za zabranu Kurana.

Istovremeno, švedska policija uspjela je spriječiti sukob pristalica i protivnika akcije koji su uzvikivali “Allahu Akbar”.

Švedske su vlasti prethodno dopustile nastup iako je bilo jasno da bi takav potez Stockholma uvelike ugrozio napore Švedske da osigura članstvo u toj organizaciji na summitu NATO-a koji će se za manje od dva tjedna održati u Vilniusu.

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan odmah je osudio incident, optuživši Švedsku da je “sudionik”.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE!