UN traži nametanje rodne ideologije vjerskim zajednicama?

Na sjednici Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda (UN) održanoj u srijedu, predstavljeno je izvješće koje, pod krinkom zaštite ljudskih prava, traži nametanje rodne ideologije vjerskim zajednicama.

Victor Madrigal-Borloz, “neovisni UN-ov stručnjak za zaštitu od nasilja i diskriminacije temeljem spolne orijentacije i rodnog identiteta”, predstavio je izvješće o “slobodi vjeroispovijesti u odnosu na spolnu orijentaciju i rodni identitet”.

Izvješće je predstavljeno na poziv visokog predstavnika UN-a za ljudska prava, a u njemu se navode ciljevi izvješća i njegove osnovne točke.

Glavna svrha izvješća je zahtijevanje novog pristupa slobodi vjeroispovijesti koji bi vjerskim zajednicama nametnuo odustajanje od njihovih postulata i prilagodbu zahtjevima osoba s različitom spolnom orijentacijom, prenosi Narod.hr.

Madrigal-Borloz poziva na poštivanje ljudskih prava kako bi se vjerske zajednice prisilile da prilagode svoje nauke osobama s različitim spolnim potrebama. On se poziva na međunarodno pravo kao temelj za takvo djelovanje i tvrdi da su države i drugi dionici dužni primjenjivati odgovarajuće odredbe u praksi.

Vjerske zajednice trebaju promijeniti pristup izvorima vjere

Stručnjak iz Kostarike, Madrigal-Borloz, čak zahtijeva da vjerske zajednice promijene svoj pristup izvorima vjere i vlastitoj povijesti. Tvrdi da su vjerske poruke u prošlosti bile temelj za nasilje protiv osoba s različitom spolnom orijentacijom te da takva praksa ne može biti opravdana slobodom vjeroispovijesti.

Osim toga, traži da se svjetonazorske inicijative osoba s različitom spolnom orijentacijom koje promoviraju svoje spolne sklonosti kao pitanje identiteta prihvate kao vjerodostojno tumačenje slobode vjeroispovijesti.

Drugim riječima, protivljenje takvoj ideologiji i zahtjevima osoba s različitom spolnom orijentacijom tumači se kao povijesna nepravda koju treba ispraviti.

Cilj izvješća je omogućiti “vjerskim sustavima koji uključuju LGBT, autohtonim zajednicama i vjerskim LGBT+ zajednicama da se izraze kao ključni sudionici”, navodi se u izvješću. Primjetno je da se osobe s različitim spolnim prohtjevima izjednačavaju s “autohtonim zajednicama” i tradicionalnim društvima.

Vjerske zajednice bi trebale prepustiti osobama s različitom spolnom orijentacijom da oblikuju vjerski nauk

Prema ovom izvješću, Katolička crkva i druge vjerske zajednice trebale bi prepustiti osobama s različitom spolnom orijentacijom tumačenje Božje objave i oblikovanje vjerskog nauka.

Izvješće sugerira niz pitanja na koja sudionici mogu odgovoriti, ali ta pitanja su sugestivna i dopuštaju samo odgovore koji se odnose na mogućnosti primjene i provedbe navedenih zahtjeva.

Uz to, Američki Institut za vjersku slobodu (Religious Freedom Institute – RFI) reagirao je na inicijativu pozivajući međunarodne institucije, posebno UN, da odustanu od ugradnje politike spolne orijentacije i rodnog identiteta u međunarodno pravo kao mehanizme usklađivanja u području antropologije i spolnog morala.

Postoji i peticija koja je pokrenuta na mrežnom portalu citizengo.org, a u kojoj se od članova UN-ova Vijeća za ljudska prava traži da osiguraju poštivanje vjerske slobode od strane Victora Madrigal-Borloza.

Peticija upozorava da “ekstremni LGBTQ aktivisti” ugrožavaju vjersku slobodu ovim izvješćem te da su posljedice takvog djelovanja dugoročne i duboko zabrinjavajuće.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE!