7 načina na koje bi kršćani trebali reagirati kada ih svijet mrzi

Kako bi kršćani trebali reagirati kada ih svijet mrzi? Donosimo u nastavku 7 načina koji će vam biti od koristi.

Ogorčenost, strah, zbunjenost, bijes, povlačenje … samo su neki načini na koje mi kršćani odgovaramo na protivljenje onih koji nisu vjernici.

Apostol Petar je znao kako je to suočiti se s protivljenjem. Trebale su mu godine da nauči, ali s Isusom pored sebe i Duhom Svetim u sebi, uspio je. Kasnije u životu, napisao je poslanicu – 1. Petrovu – supatnicima i poučio ih kako da kao vjernici odgovore na protivljenje.

1. Nemojte se iznenaditi

Ljubljeni! Ne čudite se požaru što bukti među vama da vas iskuša, kao da vam se događa štogod neobično! (1. Petrova 4, 12)

Protivljenje nije ništa čudno – ono je normalno. Pavao kaže da će “svi koji žele živjeti pobožno u Kristu Isusu biti progonjeni” (2. Timoteju 3, 12). “Na isti način”, podsjeća nas Isus, “progonili su proroke prije vas” (Matej 5, 12). Nemojte se iznenaditi.

2. Utišajte svoj bijes

Nego, morali i trpjeti zbog svoje pravednosti, blago vama! No ne bojte se njihova zastrašivanja i ne plašite se! (1. Petrova 3, 14)

Stalno ogorčeni kršćanin tužan je prizor. Ne odgovarajte na protivljenje tom otrovnom mješavinom straha i ljutnje. Odgovorite milošću i istinom.

3. Pokajte se kada je potrebno

Tek neka nitko od vas ne trpi kao ubojica, ili kradljivac, ili zločinac, ili makar i kao nametljivac. (1. Petrova 4, 15)

Ponekad svijet kaže: “Kršćani su licemjeri”, i u pravu su. Ponekad naši protivnici vide naše neuspjehe mnogo jasnije nego mi sami. Ako si rasist, moraš se pokajati. Ako mrziš homoseksualce, moraš se pokajati. Jedno je mrziti grijeh, a drugo osobu.

PROČITAJTE: Kako kršćanin treba reagirati na mržnju?

Ako ste nepristojni, ogovarate ili ste arogantni na poslu, nemojte tvrditi da vas “progoni” kada vas kolega prozove zbog toga. Priznajmo svoje grijehe i pokajmo se kada je potrebno. Isus će vam oprostiti i promijeniti vas, a svijet će cijeniti vaš primjer poniznosti.

4. Gledajte naprijed

A Bog svake milosti, koji vas pozva na vječnu slavu u Kristu, on će vas, pošto malo potrpite, usavršiti, učvrstiti, ojačati, utvrditi. (1. Petrova 5, 10)

Tama nikada nije zaustavila zoru. Možemo se nadati da će nas Bog “usavršiti, učvrstiti, ojačati i utvrditi”. Imamo sve razloge očekivati ​​našu “vječnu slavu u Kristu”. Isus se vraća. I zato se nikad ne osvrćimo na prošlost. Zaboravimo loše. Gledajmo naprijed!

5. Podijelite svoju nadu

Naprotiv, Gospodin – Krist neka vam bude svet, u srcima vašim, te budite uvijek spremni na odgovor svakomu koji od vas zatraži obrazloženje nade koja je u vama. (1. Petrova 3, 15)

U svijetu kao što je naš, ako je vaš život obilježen milošću, istinom, ljubavlju i poštenjem i gostoprimstvom, ljudi će se na kraju pitati što nije u redu s vama. Stoga budite spremni odgovoriti na takva pitanja. Budite spremni podijeliti s drugima kakvog ste Spasitelja upoznali.

6. Volite svoje neprijatelje

Ne vraćajte zlo za zlo ni uvredu za uvredu! Naprotiv, blagoslivljajte jer ste na to i pozvani da baštinite blagoslov! (1. Petrova 3, 9)

Najbolji način da posvjedočite za Krista je dobro postupati s ljudima kada vas povrijede. Voljeti svoje neprijatelje znači postupati s drugima kao što je Isus postupao s vama. I On je strpljivo podnosio vas dok ste bili na širokom putu grijeha.

7. Vjerujte Bogu i činite dobro

Stoga oni koji po volji Božjoj trpe, neka dobrim djelima povjere duše svoje vjernom Stvoritelju. (1. Petrova 4, 19)

Doista, ovo je Božja volja: da čineći dobro ušutkate neznanje bezumnika. (1. Petrova 2, 15)

Nastavite raditi za Božje kraljevstvo. Nastavite služiti svakoj osobi koju sretnete. Nastavi voljeti sve koji vam se nađu na putu. Uzdajte se u Boga i činite ono što je ispravno. Bog će se pobrinuti za nas!

NAJNOVIJE!