Uganda uvodi smrtnu kaznu za “uznapredovalu homoseksualnost”

Uganda uvodi smrtnu kaznu za “uznapredovalu homoseksualnost”. Ugandski predsjednik Yoweri Museveni potpisao je jedan od najstrožih protu LGBTQ zakona.

Taj zakon uključuje i smrtnu kaznu za “uznapredovalu homoseksualnost”, što su osudile zemlje zapadnog svijeta. Osim osude, zakon bi mogao dovesti do sankcija od donatora humanitarne pomoći.

Smrtna kazna za “ozbiljne prijestupnike”

Istospolni odnosi su već bili nezakoniti u Ugandi, kao i u više od 30 afričkih zemalja, no novi zakon ide dalje. Propisuje smrtnu kaznu za “ozbiljne prijestupnike” protiv zakona i za prijenos neizlječivih bolesti poput HIV-a putem homoseksualnog seksualnog čina. Promoviranje homoseksualnosti kažnjava se 20-godišnjom zatvorskom kaznom.

“Ugandski predsjednik danas je legalizirao homofobiju i transfobiju pod državnim pokroviteljstvom”, rekla je Clare Byarugaba, ugandska aktivistica za ljudska prava.

Američki predsjednik Joe Biden potez je nazvao “tragičnim kršenjem” ljudskih prava i rekao je da će Washington ocijeniti implikacije novog zakona “na sve aspekte američke umiješanosti u Ugandi”.

“Razmatramo dodatne korake, uključujući i primjenu sankcija i ograničen ulazak u SAD bilo koga tko je uključen u ozbiljno kršenje ljudskih prava ili korupciju”, rekao je.

Na predsjedničkoj fotografiji moglo se vidjeti kako Museveni zlatnom olovkom za svojim stolom potpisuje zakon. Predsjednik Ugande je homoseksualnost nazvao “devijacijom od normalnoga” te je pozvao zastupnike da odole “imperijalističkom pritisku”.

Uganda je država u kojoj su većina stanovništva kršćani. Prema popisu stanovništva, provedenom 2014. godine, 82 posto stanovništva su kršćani. Najveća kršćanska skupina su rimokatolici s 39 posto; 32 posto su anglikanci, a 11 posto pentekostalci. Prema službenim procjenama Vlade, muslimani čine 14 posto stanovništva.

NAJNOVIJE!