10 imena za djevojčice i dječake koja znače “čudo”

Svaki novi život na je čudo. Neki roditelji to slave tako da svom djetetu daju ime koje znači ‘čudo’. Izdvojili smo 10 takvih predivnih imena za djevojčice i dječake. Neka su već poznata na hrvatskom govornom području.

 1. A(a)ron – vrlo lijepo ime za dječake koje potječe iz Biblije. Aaron je bio Mojsijev stariji brat i čuvar Božjih zapovijedi. Značenje imena je ‘čudesan’.

2. Iva – često ime u Hrvatskoj i jedno od najpopularnijih kratkih ženskih imena. Oblik je imena Ivana. Značenje imena je ‘Bog je milostiv’ ili ‘dar od Boga’, što se može tumačiti i kao ‘čudo’.

3. Dorotea – ovo žensko ime grčkog porijekla ima isto značenje kao i ime Teodora, ‘dar Božji’.  Ostali su oblici ovog imena Dora, Dorja i Doroteja.

4. Matej – klasično muško ime koje u Hrvatskoj ne gubi svoju popularnost. Značenje ovog imena grčkog porijekla nastalo je od grčke riječi matthias, što znači ‘Božji dar’.

5. Mira – postoje mnoga tumačenja ovog imena, ali ime Mir(ic)a najvjerojatnije je nastalo od riječi mir. Poznato je i mišljenja da je ime Mira umanjenica od imena Mirela. Prema latinskom tumačenju, Mira znači predivna.

PROČITAJTE: Rijetka biblijska imena – lijepa, moćna i znakovita

6. Mireja – ime slično imenu Mira, također ima isti korijen kao riječ miracle. Ipak, ovo ime je španjolsko, ali ima isto značenje – ‘čudo’.

7. Milagro(s) – ime koje mnogima zvuči poznato iz španjolskih sapunica. Milagro je muško, a Milagros žensko ime, a znači ‘čudo’.

8. Amari – snažno, a opet ženstveno ime koje nije često i baš zbog toga posebno. Značenje je imena ‘čudo Božje’.

9. Loreto – talijansko ime koje znači ‘blagoslov’ ili ‘čudo’, a koristi se još od 16. stoljeća.

10. Karishma – ovo čudesno ime podsjeća na riječ karizma, a zapravo je riječ o indijskom ženskom imenu koje znači ‘čudo’, piše zadovoljna.hr.

NAJNOVIJE!