Molitva protiv očaja

Molitva protiv očaja je moćan način da se riješite tužnih osjećaja koji su vas obuzeli. Bog može i želi odgovoriti na ovakvu molitvu!

„…i da im dadem vijenac mjesto pepela, ulje radosti mjesto ruha žalosti, pjesmu zahvalnicu mjesto duha očajna. I zvat će ih Hrastovima pravde, Nasadom Jahvinim – na slavu njegovu.“ (Izaija 61, 3)

Imala sam prije nekoliko dana razgovor s jednom prijateljicom. Šalile smo se u vezi prošlosti, prisjećajući se zabavnih sjećanja iz naših mlađih dana. No kroz smijeh i osmjehe, nešto je potaknulo neugodno sjećanje. Te noći, nisam mogla prestati razmišljati o tome.

Sljedećeg jutra, zamislite, probudila sam se sa simptomima prehlade. Ne samo da su moje misli trpjele zbog neugodnog sjećanja, nego je trpjelo i moje tijelo. Izgledalo je kao da me neprijatelj napada sa svih strana.

Što trebamo činiti u očaju?

Prije nego što sam toga bila svjesna, preuzeo me očaj. Željela sam ustati. Željela sam se kretati, vratiti se u svoj normalan, svakodnevni život, no jednostavno nisam mogla. Što trebamo činiti kada izgleda kao da će nas očaj nadvladati?

Očaj može biti potaknut mnogim okidačima i sve ovo se može dogoditi bez prethodnog upozorenja. Podsjetnik na stvar iz prošlosti, naše trenutne okolnosti ili čak strah od budućnosti. Bez obzira na to što donosi ove osjećaje očaja, ono što možemo učiniti jest moliti se i tražiti pomoć od Boga. U Izaiji 61. poglavlju prorok daje nadahnutu riječ Gospodina za razdoblja bespomoćnosti. Ne samo da Bog obećava krunu ljepote za ono što smo propatili, nego će očaj biti zamijenjen radošću i slavljenjem.

VIDI OVO: Molitva protiv depresije: 3 molitve za pomoć u depresiji

Duh Jahve Gospodina na meni je, jer me Jahve pomaza, posla me da radosnu vijest donesem ubogima, da iscijelim srca slomljena; da zarobljenima navijestim slobodu i oslobođenje sužnjevima; da navijestim godinu milosti Jahvine i dan odmazde Boga našega; da razveselim ožalošćene na Sionu i da im dadem vijenac mjesto pepela, ulje radosti mjesto ruha žalosti, pjesmu zahvalnicu mjesto duha očajna. I zvat će ih Hrastovima pravde, Nasadom Jahvinim – na slavu njegovu.“ (Izaija 61, 1-3)

Izraelci su zbog svojih grijeha iz prošlosti, prolazili kroz mnoga velika iskušenja. No to se trebalo promijeniti. Zamišljam da su se osjećali bespomoćno, dok su se pitali hoće li se ikada ispuniti obećanje o boljoj budućnosti. Ove riječi kroz Izaiju donijele su nadu i radost u njihov očaj.

Bog je Izvor svih dobrih stvari

Često molimo za stvari: mir, skrb, iscjeljenja, itd. No isto je tako u redu moliti protiv stvari: protiv napada neprijatelja, protiv doživljavanja razočaranja, čak i protiv očaja. Bog je naš Izvor svih dobrih stvari. On nas poziva neka odjenemo ”puni Božji oklop”, kako bismo se mogli oduprijeti spletkama neprijatelja. (Efežanima 6, 11) Kada se očaj sruši na nas, izvrsno mjesto odakle možemo početi jest kaciga spasenja. Ona može zaštititi naše umove od agresivnih i zlih misli, koje nas odvode dalje od Boga i Biblije. Nakon toga ”mač Duha, što je Riječ Božja” može zamijeniti te lažne i zle misli istinom. (Efežanima 6, 17)

Bez obzira na to možemo li odrediti što uzrokuje naš očaj, to trebamo predati Bogu u molitvi. U 61. poglavlju Izaije čitamo o nadi, koja se izdiže iznad naših poteškoća. Bog nas ondje uvjerava da će nam pripadati velika radost. (Izaija 61, 7) To je izvrsno obećanje! To je isto tako moćan stih, koji nam može pomoći u čuvanju naših srca i umova podalje od upornog neprijatelja, očaja.

Šulja li se očaj u vaš um i pokušava li ga zauzeti? Danas imamo Radosnu vijest. Ne moramo pustiti očaj unutra. Molimo se protiv očaja sa svom vlašću koju imamo u vlasti Krista. Neprijatelj mora pobjeći na spomen Kristovog imena. Stoga, započnimo ovdje, činom radosnog slavljenja!

Molitva protiv očaja

Pomolimo se!

Dragi Bože!

Hvala Ti na tome što si dao svoga Sina da umre na križu za moje grijehe. Hvala ti na oprostu koji dolazi kroz njegov život, smrt i uskrsnuće. Zbog toga što je Krist živ danas, imamo vječnu nadu. Slava neka je imenu Kristovom.

U posljednje vrijeme osjećam se tužno, obeshrabreno i očajno. Pomozi mi da se sjetim da moja borba nije protiv tijela i krvi nego protiv ”moćnih sila ovoga mračnog svijeta”. (Efežanima 6, 12) Zbog toga, mogu moliti za zaštitu od neprijateljskih napada, uključujući i protiv očaja. Molim za zaštitu od očaja u svome životu. Imam toliko puno razloga zbog kojih trebam osjećati nadu. Očaj nema mjesta u mome srcu i umu. Obećao si mi vječnu radost. Dobivam to obećanje danas.

Bože, hvala Ti na radosti koja nikada ne završava i na nadi u budućnost, koju ću s Tobom provesti na nebesima. Ostvarujem pobjedu nad smrću i nad očajem zbog Kristovog imena. Isto tako molim sada za sve druge koji osjećaju očaj. Zaštiti ih kacigom spasenja. Bože, podižem svoj mač Duha u njihovu obranu. Ti nam daješ ”radosno pjevanje umjesto očaja”. Pomozi nam da možemo zamijeniti laži neprijatelja istinom. Ti si vjeran, svet i dobar. U Isusovo ime molim, amen.

Autorica: Kristine Brown; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Ibelieve.com

NAJNOVIJE!