Uskrsni zec: Je li u redu da djeca vjeruju u njega?

Uskrsni zec je za mnoge “simbol” blagdana Uskrsa, onaj koji donosi poklone djeci, na isti način kao što su i jaja. Trebamo li govoriti djeci o njemu?

O pitanju koje se odnosi na to je li u redu da djeca vjeruju u uskrsnog zeca, žustro se raspravlja među kršćanima. Mnogi pojedinci smatraju kako nema ničega pogrješnog u tome što djeca vjeruju u uskrsnog zeca, dok drugi smatraju da je to krivo. 

S obzirom na to da postoje velike podjele u vezi ove teme, trebamo li mi, kao kršćani, dopustiti našoj djeci da vjeruju u uskrsnog zeca ili bi naša djeca trebala biti pošteđena laži, koje širi društvo?

Ako kršćani dopuste svojoj djeci vjerovanje u uskrsnog zeca, hoće li to umanjiti značaj Krista i Njegovog uskrsnuća? 

Uskrsni zec 

Odrastajući, moja sestra i ja smo bile naučene da trebamo vjerovati u uskršnjeg zeca. Rečeno nam je da on dolazi jednom godišnje i da ostavlja darove. On je po značaju bio gotovo istoznačan Djedu Božićnjaku, samo što je dolazio u proljeće. 

S obzirom na to da smo bile djeca, vjerovale smo da je uskrsni zec bio stvaran i mislile smo da se cijeli Uskrs slavi zbog uskrsnog zeca. Nismo znali da je taj blagdan bio prisjećanje na obljetnicu Kristovog uskrsnuća. Nama je kao djeci bilo lako za povjerovati u uskrsnog zeca, no kako smo postajale starije, ubrzo smo otkrile da uskrsni zec nije stvaran.

Iako smo se osjećale šašavo zbog toga što smo vjerovale u to da uskrsni zec postoji, nismo smatrale da su nas roditelji prevarili. Ovo pišem jer velik broj djece smatra da su ih njihovi roditelji prevarili i da su ih naučili laži o postojanju uskrsnog zeca i Djeda Božićnjaka.

To za djecu može uzrokovati bol pa čak može dovesti i do toga da izgube povjerenje u svoje roditelje. Roditelji trebaju biti podrška svojoj djeci i trebaju im reći istinu. Ne trebaju im govoriti laži, jer to može dovesti do toga da im djeca prestanu vjerovati. 

Budući da je uskrsni zec povezan s Uskrsom, mnoga djeca, tinejdžeri pa čak i odrasli mogu vjerovati da je bit tog blagdana uskrsni zec, kao što smo moja sestra i ja mislile kada smo bile djeca. To je netočno učenje, jer je bit Uskrsa obilježavanje uskrsnuća Isusa Krista. Isus je umro za naše grijehe, bio je pokopan i uskrsnuo je, kako bi spasio svakoga onoga tko povjeruje u njega. (Ivan 3, 16-17) 

Kao odrasli, trebamo se pobrinuti da učimo našu djecu istinitom značenju Uskrsa i trebamo se suzdržati od razgovora o izmišljenom uskrsnom zecu. S druge strane, postoje ljudi koji smatraju kako nije veliki problem ako se dopusti djeci da vjeruju u uskrsnog zeca. S obzirom na to da su djeca, smatraju oni, tko smo mi da im oduzimamo ono što ih zabavlja i njihovu fantaziju?

Iako ovako može razmišljati velik broj roditelja, ono što je važno za shvatiti ovdje jest da činimo pogrješno kada našoj djeci govorimo da postoji nešto što zapravo ne postoji. Djeca vjeruju svojim roditeljima, no ako vide da su im roditelji lagali u vezi uskrsnog zeca, to ih može navesti da povjeruju da im roditelji možda lažu i o drugim stvarima. Neke stvari koje učimo djecu, nisu istinite. Primjeri toga su uskrsni zec i Djed Božićnjak. 

Uskrsni zec 1
Foto: Unsplash

VIDI OVO: Uskrs nisu zečevi, jaja, bogata trpeza, već nešto puno dublje!

Razlog Uskrsa 

Mnoga djeca, koja su odrasla u crkvama, učena su o postojanju Isusa Krista. S obzirom na to da se djecu uči o postojanju Isusa Krista u otprilike isto vrijeme kada ih se uči i o postojanju uskrsnog zeca, nakon što djeca otkriju da uskrsni zec nije stvaran, zbog toga mogu početi vjerovati i da Isus Krist nije stvaran. 

Možda se ovo dogodilo i u vašem životu. Možda ste vidjeli da uskrsni zec i Djed Božićnjak nisu stvarni i možda ste zbog toga pomislili da onda ni Isus Krist nije stvaran. Jer, nikada niste vidjeli Isusa, kao što niste vidjeli ni Djeda Božićnjaka ni uskrsnog zeca. Kao što možemo vidjeti, širenje lažnog naučavanja djeci može biti opasno i može djecu kasnije, kada postanu odrasla, odvesti dalje od Krista. Umjesto vjerovanja da je Isus Krist naš Spasitelj, djeca mogu vjerovati da je on izmišljen. Iako svi kršćani imaju slobodu u Kristu, važno je tu slobodu koristiti s oprezom. Važno je što učimo našu djecu. Premda neki mogu pomisliti da je ovo bezopasna zabava, to zapravo može nanijeti štetu djeci. Stoga, o vašoj kršćanskoj slobodi ovisi hoćete li učiti svoju djecu o tome postoji li uskrsni zec ili ne, ali je od ključne važnosti da razumijete rizike koji dolaze ako im kažete. Zbog toga vam kasnije djeca mogu prestati vjerovati i mogu staviti Krista u istu kategoriju izmišljenih osoba iz njihovog djetinjstva. 

Ako ste kršćanski roditelj, onda bi vaš glavni prioritet trebao biti pomoć vašoj djeci u boljem upoznavanju Krista. Ako ste bilo što može naći na putu toga, trebate ozbiljno razmisliti je li vrijedno tu stvar spominjati. 

Hoće li vaša djeca izgubiti vjeru u Krista i hoće li pomisliti da on nije stvaran, kao što ni uskrsni zec nije stvaran? 

Glavna svrha Uskrsa jest obilježavanje uskrsnuća Isusa Krista, ne proslavljanje nekakvog izmišljenog zeca. Taj dan je dan kada se prisjećamo Isusovog otkupljujućeg djela kojeg je učinio na križu i sile njegovog uskrsnuća. 

Zahvaljujući Kristovoj smrti i uskrsnuću mi sada imamo spasenje. Naš odnos s njime je najvažnija stvar u našim životima i trebamo paziti na to da ga vjerno slijedimo. Vjerno slijediti Krista znači živjeti u poslušnosti prema njemu, ali i učenje drugih o njemu. 

Zašto je ovo važno?

Možda ovog Uskrsa možete posvetiti svoje srce i možete pokazati namjeru u pogledu toga da svoju djecu podučavate o Kristu i svemu onome što je učinio za nas, umjesto podučavanja o uskrsnom zecu. Podučavanjem djece o Kristu učinit ćete im daleko više dobra i pomoći ćete im u popločavanju spoznaje o spasonosnoj Kristovoj milosti. Ako ste roditelj, vaše dijete vam znači cijeli svijet i sigurno želite da ono spozna i povjeruje u Krista. Vi ste ključna figura u tome, jer ste jedna od najvažnijih osoba u životu vašeg djeteta. Djeca se ugledavaju na nas i vjeruju onome što im govorimo kada razgovaramo s našom djecom. Nikad ne podcjenjujte razliku koju možete učiniti u životu svog djeteta. Možete ih ohrabriti, podržati i naučiti ih više toga o Kristu. 

Stoga, vi odlučujete želite li svojoj djeci govoriti o uskrsnom zecu. Bilo bi daleko bolje kada biste razgovarali sa svojom djecom o istinskom značenju Uskrsa: o Isusu i njegovom uskrsnuću. 

Autorica: Vivian Bricker; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Christianity.com

NAJNOVIJE!