Noćne more: Kako ih se kršćanin može osloboditi?

Nitko ne voli noćne more, jer zbog njih se često probudimo i onda nam je teško zaspati. Kako ih se svaki kršćanin može osloboditi?

Noćna mora (ili ružan san) definirana je kao zastrašujući san zbog kojeg se osoba obično probudi. Ima zastrašujući element koji izaziva snažan emocionalni odgovor uma, kao što su strah, briga, beznađe i tuga.

Kada je um iz nekog razloga uznemiren, može stvoriti noćnu moru. Uzrok može biti fizički, kao što je bolest, ili može biti emotivan. Stres ili tjeskoba koju smo doživjeli dok smo bili budni, mogu se izraziti tijekom naših snova. Ponekad noćne more mogu proizvesti snažan fizički odgovor: možemo se probuditi teško dišući, znojeći se ili s ubrzanim otkucajima srca.

Govori li Biblija što o noćnim morama?

Biblija spominje snove i jasno je da Bog može govori ljudima kroz snove. To ne znači da svi snovi imaju duhovno značenje, već je san ponekad kanal putem kojeg nam Bog govori. Mnogo je primjera kako Bog govori kroz snove. Jakov je sanjao anđele koji su se uspinjali ljestvama (Postanak 28, 12), a Josip da će postati vladar nad svojom braćom (Postanak 37). Josip je također tumačio snove koje je imao faraonov glavni peharnik i glavni pekar, kao i one koje je imao faraon (Postanak 40—41).

Mnogi drugi biblijski likovi imali su snove s duhovnom porukom: Abimelek, Salomon, Nabukodonozor, Josip (Isusov otac), Pilatova žena …

Noćne more: Kako ih se kršćanin može osloboditi?

Budući da su noćne more tako strašne, u iskušenju smo vjerovati da su Sotona ili demoni odgovorni za njih i da nas muče u noćnim morama. Ovo najvjerojatnije govore samo naši strahovi. Biblija ne bilježi nikakve primjere demonske aktivnosti u noćnim morama. No, to ne znači da je Bog bezosjećajan prema onima koji pate od mora ili noćnih strahova.

Isus je postao čovjek kako bi mogao suosjećati s našim slabostima (Hebrejima 4, 15), i On razumije. Obraćanje Bogu za mir nakon noćne more (ili prije spavanja) biblijski je odgovor na ovaj vrlo stvaran strah. On je dobar Otac i obećao nam je dati mir Duha Svetoga kada ga zatražimo (Galaćanima 5, 22; Luka 11, 11–13).

1. Pomirite se s Bogom: priznajte Mu sve grijehe u molitvi pokajanja i molite Ga za oprost.

Opravdani dakle vjerom, u miru smo s Bogom po Gospodinu našem Isusu Kristu. (Rimljanima 5, 1)

2. Uvjerite se da noćna mora nije upozorenje od Boga – jednostavno Ga pitajte o tome. Gospodin je obećao: “Zazovi me, i odazvat ću ti se i objavit ću ti velike i nedokučive tajne o kojima ništa ne znaš.” (Jeremija 33, 3)

3. Zatražite Božje obećanje za dobar i miran san: “Kad legneš, nećeš se plašiti, i kad zaspiš, slatko ćeš snivati.” (Mudre izreke 3, 24)

4. Vjerujte Bogu i ne dopustite da vam tjeskoba, strah i životne brige uznemiruju dušu.

Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu. I mir Božji, koji nadilazi svako razumijevanje, čuvat će vaša srca i vaše misli u Kristu Isusu. (Filipljanima 4, 6-7)

5. Čuvajte svoje srce i um od svega što promiče zlo (književnost, horor filmovi, okultno …). Pavao je napisao: “Ustalom, braćo, što je god istinito, što god časno, što god pravedno, što god čisto, što god ljubazno, što god hvalevrijedno; je li što krepost, je li što pohvala – to nek’ vam je na srcu!” (Filipljanima 4, 8)

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!